Darku, nie podoba się to ludziom, którzy potrafili to zrozumieć i zauważyli kilka błędów, ale to się da dotrzeć jak każde nowe.
Ranking jako zbiór startów nie był zły, bo nic nie sugerował, teraz powstaje jakaś prognoza która będzie wpływała mniej czy bardziej na zawodnika, może niewiele ale jednak jakaś sugestia, że ktoś musi coś poprawić jest.
Dlatego powinno to najpierw zostać poddane konsultacjom np. przy okazji zawodów, ale na pewno nie na forum, wtedy łatwo dogadać co się podoba, co zmienić itd.
Fakt ze domena jest prywatna, a praca społeczna, ale ma to nam wszystkim służyć, a nie nas podzielić, no i jak ktoś nagle nie będzie chciał brać udziału w statystykach celpal to całe rankingi i prezentacje wyników stracą sens, bo staną się niepełne, przez co zafałszowane, wiec wg mnie sprawa jest delikatniejsza niż się z pozoru wydaje. Każdy powinien być zadowolony mogąc korzystac z tej bazy danych wg własnego uznania, to w końcu zbiór wyników, które sami osiągamy wiec niezadowolonymi możemy być jedynie z nich, reszta to statystyki.
Samą gradację stosuje w różnych sportowych dyscyplinach, czy to odznaki czy klasy itd. Jednak to nie może być taka jak wynika z przedstawionego opisu.
Do tego słowo adept nie pasuje, do kogoś kto strzela od wielu lat, a wyniki ma niskie, tu jednak klasa strzelecka jest bardziej pasującym sformułowaniem.
Kolejna sprawa, aż 6 startów ma decydować kto dostaje klasę. Klasę powinno się otrzymać za wynik z jednych zawodów, lub za mistrzostwo. Sami widzicie że się to nie sprawdzi wg propozycji bo (pisze za Sławkiem nie sprawdzałem)
Ponadto wychodzi że w Veterlli będziemy mieć jednego Mistrza w Kraju . Podobnie w innych dyscyplinach
wiem, że pisze o mnie i powinienem się jako ten jedyny bardziej cieszyć

ale to świadczy, że należy to poprawić bo tak nie jest.
Nie dziwie się Slawkowi ze się zmartwił
Myślę że w Sharps 50 nie zasługujesz na Adepta tak samo jak Krzysiek w Veterlli
chociaż słowo adept do Krzyśka pasuje
za PWN
adept
1. «człowiek kształcący się w jakiejś dziedzinie»
2. «zwolennik doktryny, szkoły filozoficznej, idei»
3. «osoba, która posiadła wiedzę tajemną»
I nie mam tu na myśli wiedzy tajemnej

a kształtującego się młodego człowieka, a że zdobył MP i dodatkowo te proponowane 95 pkt, wiec we właściwej gradacji ma klasę mistrzowską.
Muszę jednak przyznać, że jak niekiedy słucham lub czytam co koledzy potrafią wymyślać to adept i do mnie pasuje bo przypinają mi ten 3 punkt - wiedzę tajemną
A teraz do konkretów, MLAIC się takimi problemami nie zajmuje, jednak Pzss już tak, wiec idąc za sprawdzonym wzorcem, proponuje wyróżnić klasy cyframi, które nie sugerują niczego prócz przypisania do zbioru strzelców z odpowiednimi osiągnięciami.
Za Pzss:
MM - Mistrzowska Międzynarodowa
M- Mistrzowska
I - pierwsza
II - druga
III - trzecia
Zawody, na których można zdobyć klasę MM należy dostosować to do naszych realiów, czyli MŚ, ME, GP.
Tak samo należy dostosować do naszych realiów punktacje przypisaną do poszczególnych konkurencji.
Nie da się ujednolicić Donalda Malsona z Vetterli czy Miquletem, chociaż w tym drugim są i zawodnicy na świecie, którzy nie mieli by problemu strzelać podobnych wyników.
Nad tym trzeba mocniej popracować ze statystyk
Poziom 1: 0 do 74 pkt. - Amator
Poziom 2: od 75 do 84 pkt. - Adept
Poziom 3: od 85 do 89 pkt. - Strzelec
Poziom 4: od 90 do 94 pkt. - Strzelec Wyborowy
Poziom 5: od 95 do 100+ pkt. - Mistrz
więc tak na początek to co łatwe
Vetterli i Sharps, kuchenreuter podobnie
MM - Mistrzowska Międzynarodowa (MŚ 1-10 miejsca; ME 1-8; GP 1-3)
M-Mistrzowska (I miejsce na MP lub powyżej 95 pkt)
I- pierwsza klasa (90-94 pkt.)
II - druga klasa (85-89)
III - trzecia klasa ( 79 do 84 pkt)
Lamarmora, Pensylawania, Marieiette od powyższego zdjął bym po jednym punkcie czyli:
M- powyżej 94 pkt.
Whitworth M od 91
Minie M od 88
Maximilian M od 80
To tak na szybko z głowy, reszta wymaga trochę pracy ze statystykami.