Whisky, whiskey , bourbon
Moderatorzy: Moderatorzy WBP, Moderatorzy wiatrówkowi, Moderatorzy CP
- asasello
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 2263
- Rejestracja: 04 marca 2004, 15:18
- Tematy: 173
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
- Kontakt:
Zadziwiające ile wysiłku intelektualnego można wykazać (niekiedy kreatywnego) tylko po to aby się upodlić.Zawsze fascynował mnie ten fenomen.
No ale jako miłośnik libertarianizmu nie moge zabraniać.
Pijcie tylko irlandzką whisky - każda to ordynarny bimber z palonego jęczmienia ale pijcie tylko taką.Żadnej amerykańskiej kukurydzy bo to GMO i jeszcze wam czułki wyrosną.
Jutro http://www.culturenight.ie/ będzie Guinness Storehouse i Old Jameson Distillery.Przeważnie zawsze coś wlewali.Tak więc nie kisić kapuchy tylko w samoloty i odchamiać się.
Jameson to porządna firma - robiliśmy dziadkowi samochód który tam pracował.Co miesiąc do emerytury dostaje flache gratis,Nie dadzą ludziom zginąć.
No ale jako miłośnik libertarianizmu nie moge zabraniać.
Pijcie tylko irlandzką whisky - każda to ordynarny bimber z palonego jęczmienia ale pijcie tylko taką.Żadnej amerykańskiej kukurydzy bo to GMO i jeszcze wam czułki wyrosną.
Jutro http://www.culturenight.ie/ będzie Guinness Storehouse i Old Jameson Distillery.Przeważnie zawsze coś wlewali.Tak więc nie kisić kapuchy tylko w samoloty i odchamiać się.
Jameson to porządna firma - robiliśmy dziadkowi samochód który tam pracował.Co miesiąc do emerytury dostaje flache gratis,Nie dadzą ludziom zginąć.
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 4535
- Rejestracja: 04 czerwca 2006, 16:22
- Tematy: 162
- Lokalizacja: Krakow
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
- RSoldier
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 1044
- Rejestracja: 29 grudnia 2006, 11:14
- Tematy: 0
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
To co ruskie zrobili w Polsce w kwestii chlania ciągnie się do dziś. Czasem mam wrażenie że z pokolenia na pokolenieOutside pisze:To ruskie podczas walki z polskim "bimbrownictwem" w Polsce wymyślili nazwę "bimber" by wyroby domowe kojarzyły się z czymś ohydnym.
Kiedyś nazywało się go Okowitą i ja wolę tą nazwę.
- Kiersnowski Artur
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 381
- Rejestracja: 22 sierpnia 2006, 15:33
- Tematy: 8
- Lokalizacja: Błonie
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 1525
- Rejestracja: 30 listopada 2005, 12:26
- Tematy: 0
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Wytwarzanie i spożywanie alkoholu w każdej społeczności i kulturze jest głęboko zanurzone w tradycji i otoczone nimbem plemiennego kultu komunii integrującej duchowo społeczność. Oczywiście można powiedzieć, że to samo zło, ale ileż jest rzeczy wspaniałych, które wielu obraca w destrukcję samych siebie lub innych.asasello pisze:Zadziwiające ile wysiłku intelektualnego można wykazać (niekiedy kreatywnego) tylko po to aby się upodlić.
- Rubicon
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 258
- Rejestracja: 06 marca 2014, 01:15
- Tematy: 13
- Lokalizacja: WildWest
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
- Kontakt:
Re: Whisky, whiskey , bourbon
Moj numer jeden to Jack Daniels( najlepiej single barrel)
Jak single barrel to tylko z lodem.
Jak inny jack to:
Jack + Coke
Na zimne wieczory:
Jack + ciepla woda + wycisniete dwie cytryny + cynamon + lyzka miodu
Moj numer dwa to Makers Mark
Szkockich nie pijam bo mnie odrzuca zapach.
Jak single barrel to tylko z lodem.
Jak inny jack to:
Jack + Coke
Na zimne wieczory:
Jack + ciepla woda + wycisniete dwie cytryny + cynamon + lyzka miodu
Moj numer dwa to Makers Mark
Szkockich nie pijam bo mnie odrzuca zapach.
Zapraszam na moj kanal: https://www.youtube.com/SzeryfUSA
Insta: https://www.instagram.com/szeryfusa
Podkast: "Szeryf Nadaje" - na wszystkich najwiekszych platformach podkastowych.
Insta: https://www.instagram.com/szeryfusa
Podkast: "Szeryf Nadaje" - na wszystkich najwiekszych platformach podkastowych.
- Kiersnowski Artur
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 381
- Rejestracja: 22 sierpnia 2006, 15:33
- Tematy: 8
- Lokalizacja: Błonie
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
- Kiersnowski Artur
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 381
- Rejestracja: 22 sierpnia 2006, 15:33
- Tematy: 8
- Lokalizacja: Błonie
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Rum z colą ochyda jakich mało nie mógł mi przez gardło przejść, natomiast czysty rum ale dobry!!! cud miód i orzeszki. Insza inszość że w Polsce dobrego rumu nie trafiłem .
Ostatnio zmieniony 20 września 2014, 08:36 przez Kiersnowski Artur, łącznie zmieniany 1 raz.
Slavia 631 + Blog 3,5-10X40 SFE
Remik .44
Remik .44
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 974
- Rejestracja: 13 czerwca 2004, 00:41
- Tematy: 63
- Lokalizacja: Otwock
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 453
- Rejestracja: 17 sierpnia 2005, 15:54
- Tematy: 0
- Lokalizacja: okolice w-wy
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Proces technologiczny ten sam - destylacja bez rektyfikacji.
Jeśli przyjąć, że bimber to właśnie alkohol uzyskany jedynie przez destylację, to można uznać whisky za odmianę bimbru.
Czy masło zrobisz w maselnicy, czy w mleczarni pozostanie masłem.
Spieprzyć można zarówno domowym sposobem jak i przemysłowym.
Jeśli przyjąć, że bimber to właśnie alkohol uzyskany jedynie przez destylację, to można uznać whisky za odmianę bimbru.
Czy masło zrobisz w maselnicy, czy w mleczarni pozostanie masłem.
Spieprzyć można zarówno domowym sposobem jak i przemysłowym.
- asasello
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 2263
- Rejestracja: 04 marca 2004, 15:18
- Tematy: 173
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
- Kontakt:
Ładnieś to ujął.Syntezując można by powiedzieć że problem tkwi w proporcjach.Grisza pisze:Wytwarzanie i spożywanie alkoholu w każdej społeczności i kulturze jest głęboko zanurzone w tradycji i otoczone nimbem plemiennego kultu komunii integrującej duchowo społeczność. Oczywiście można powiedzieć, że to samo zło, ale ileż jest rzeczy wspaniałych, które wielu obraca w destrukcję samych siebie lub innych.asasello pisze:Zadziwiające ile wysiłku intelektualnego można wykazać (niekiedy kreatywnego) tylko po to aby się upodlić.
Jednak z tym pierwiastkiem kulturotwórczym bym się spierał. Niektóre ludy indiańskie czy z dalekiej północy alkohol zabił i to nie tylko kulturowo.Osobna sprawa to islam.
- Outside
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 628
- Rejestracja: 04 grudnia 2007, 23:58
- Tematy: 20
- Lokalizacja: mazowieckie
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Potocznie bimbrem nazywa się wydestylowany na aparacie prostym (zwanym też alembikiem,) alkohol zawierający dużo zanieczyszczeń w tym fuzli, alkoholów wyższych, aromatycznych i metanolu. Whisky, whiskey, bourbon, koniak, grappa itp. spełniają te warunki.Dvorkin pisze:Czy ktoś mógłby mi w prostych słowach wyjaśnić, dlaczego nazywa bimbrem alkohol legalnie produkowany w przemysłowych warunkach w setkach tysięcy litrów rocznie ?
Dopiero o alkoholach wydestylowanych na aparatach rektyfikacyjnych i rozcieńczonych wodą możemy mówić "wódka"
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Posty: 1525
- Rejestracja: 30 listopada 2005, 12:26
- Tematy: 0
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Jak ze wszystkim.asasello pisze:problem tkwi w proporcjach.
Wybierz się na wycieczki do gorzelni Szkocji, do Remy Martin, Hennessy'a lub Eperney'a we Francji, Tuborga w Danii i zobacz co to znaczy tradycja.asasello pisze:z tym pierwiastkiem kulturotwórczym bym się spierał
A Polska - wystarczy przypomnieć napoleońskie "pijany jak Polak" albo opowieści o bartnikach i miodosytcach.
Katar i kiła zabiły skuteczniej. Indianie mieli i mają swoją chichę, a na dalekiej północy jest za zimno na fermentację. Ale nawet skrajnie nieodporni na alkohol Irkuci, według Jacka Hugo-Badera, mają swoją kulturę picia, zakazującą publicznego upodlenia.asasello pisze:Niektóre ludy indiańskie czy z dalekiej północy alkohol zabił