Czy karabinki 9mm mają sens?
Moderator: Moderatorzy WBP
- bezduszny
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 124
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Czy karabinki 9mm mają sens?
UZI to inna bajka... to po prostu UZI.
Stworzony do strzelania z jednej ręki i nie pojedynczymi strzałami.
Stworzony do strzelania z jednej ręki i nie pojedynczymi strzałami.
Jeżeli cegła upadła Ci na nogę a nie znasz polskiego... to tak na prawdę nie masz co powiedzieć.
-
rokada

- Reactions:
- Tematy: 0
Z wolnej ręki pewnie tak, zwłaszcza jeśli UZI jest przystrzelane z uwzględnieniem tego, jak jego trzymanie przez danego strzelca wpływa na podrzut przed strzałem. Z mocno twardego imadła pewnie będzie podobnie.
Też bardzo lubię UZI, mam jedną sztukę, ale nie oszukuję się, że to broń, która może precyzją trafiania (zwłaszcza szybkich powtórzeń) konkurować z MP5.
-
Agaton

- Reactions:
- Tematy: 24
Podepnę się pod temat. Mam dylemat. Chciałbym PCC. Waham się między HK MP5 (SP5) a JP w kal. 9x9mm . JP znacznie droższe, ale za to manual taki sam jak w AR15. Przydatne do treningu. MP5 wiadomo- król PCC i pistolet referencyjny. Z MP5 strzelałem i było super. Z JP nie strzelałem , ale macałem i oglądałem. W JP jest dziwne łoże.
Co myślicie?
Co myślicie?
- TZ
- Moderator globalny

- Reactions:
- Tematy: 184
- Grupa: Moderatorzy globalni
Z szybkimi się zgodzę. Kilowy klocek dwóch rolek z małym boltem nie oszuka. Ale pojedynczym ogniem, jak wymienisz tę co tu dużo mówić trochę nieszczęśliwą rozkładaną kolbunię na stały drewniany klocek - nie ma na Uziego mocnych przy dobrym trzypunktowym trzymaniu. To o czym piszesz jest eliminowane. Oczywiście mówimy tu obaj o strzelaniu do którego UZI nie został zaprojektowany. Jego przeznaczenie doskonale oddał Arnold w I Terminatorze
Jak na zawody w plumkaniu do tarczy w takich Starachowicach pojedynczym - jak znalazł. Ja tam z Kuną będę, ale tylko dlatego, że jako nófka sztuka u mnie ma fory. Jakbym zaś się miał doktoryzować z UZI'ego, to wstydu by mi ten PM nie przyniósł pojedynczym, choć bardziej pojechałbym z MP5'ką, która jednak z wolnej ręki ma trochę dla mnie niedoważone ciało do stojącej pojedynczym do tarczy. W dynamice zaś MP5 to niedoścignione F1 z krótką lufą. No ale tak krawiec ...
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
- TZ
- Moderator globalny

- Reactions:
- Tematy: 184
- Grupa: Moderatorzy globalni
Każesz porównać McLarena z Ferrari ... ja nie umiem, brałbym oba i pewno tak się skończy, bo nie ma jak to samemu strzelać a nie pisać i czytać, co kto napisze. A ostatnio PCP'y łażą za mną jakoś i to bardzo. Dopiero z tych wynalazków umiem się jak dziki na strzelnicy zwyczajnie nastrzelać.Agaton pisze: ↑31 maja 2026, 12:10 Podepnę się pod temat. Mam dylemat. Chciałbym PCC. Waham się między HK MP5 (SP5) a JP w kal. 9x9mm . JP znacznie droższe, ale za to manual taki sam jak w AR15. Przydatne do treningu. MP5 wiadomo- król PCC i pistolet referencyjny. Z MP5 strzelałem i było super. Z JP nie strzelałem , ale macałem i oglądałem. W JP jest dziwne łoże.
Co myślicie?
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
- duber

- Reactions:
- Tematy: 61
Przyrządy jakie widać, na drzwi od stodoły
Co prawda 50m
Teraz mam koli i sprawdzę na 100m glauberyta
Z podpórki na 25 prawie jedna dziura

Co prawda 50m
Teraz mam koli i sprawdzę na 100m glauberyta
Z podpórki na 25 prawie jedna dziura

308, 7.62x39,7.62x54, 7.65 Browning, 223, 22lr, 9x19, 9x18, 12/70, 357, 38
- Fey

- Reactions:
- Tematy: 12
- Kontakt:
Tak jak pisał @TZ... mamy polecać lub nie polecać Ferrari?
Każdy z nas wie że to cudo i bije na głowę inne auta w tej klasie, ale.... i tu zaczyna się dluga i indywidualna lista możliwych "marudzeń"
Jak nie masz takiej listy to kupuj. A łoże jest do ogarnięcia.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2026, 17:45 przez Fey, łącznie zmieniany 1 raz.
Messerschmitt AR15 9mm PCC 12,5″ / Springfield Echelon 4.5F
- duber

- Reactions:
- Tematy: 61
Kolega miał jp pcc
Po trzech zawodach sprzedał
Zapewne trafił mu sie "felerny" egzemplarz bo ilość zacięć byla przerażająca. Sam o nim myślałem ale jakoś mi przeszło po tym co u niego widziałem.
Czyszczenie smarowanie zmiana amo nic nie pomagało. Choc wiem ze to sprzęt 1 liga jednak potrafi znaleźć sie bubel i w JP
Po trzech zawodach sprzedał
Zapewne trafił mu sie "felerny" egzemplarz bo ilość zacięć byla przerażająca. Sam o nim myślałem ale jakoś mi przeszło po tym co u niego widziałem.
Czyszczenie smarowanie zmiana amo nic nie pomagało. Choc wiem ze to sprzęt 1 liga jednak potrafi znaleźć sie bubel i w JP
308, 7.62x39,7.62x54, 7.65 Browning, 223, 22lr, 9x19, 9x18, 12/70, 357, 38
- bezduszny

- Reactions:
- Tematy: 124
Różne systemy walutowe...Agaton pisze: ↑31 maja 2026, 12:10 Podepnę się pod temat. Mam dylemat. Chciałbym PCC. Waham się między HK MP5 (SP5) a JP w kal. 9x9mm . JP znacznie droższe, ale za to manual taki sam jak w AR15. Przydatne do treningu. MP5 wiadomo- król PCC i pistolet referencyjny. Z MP5 strzelałem i było super. Z JP nie strzelałem , ale macałem i oglądałem. W JP jest dziwne łoże.
Co myślicie?
MP5 to świetna broń.. i już kultowa.
Piękna i rozpoznawalna.. taka do mania i do strzelania.
Brał bym MP5 bez zastanowienia.
Z niej też można strzelać na zawodach.. a przyjemność posiadania i niezawodność to już masz w gratisie.
Jeżeli cegła upadła Ci na nogę a nie znasz polskiego... to tak na prawdę nie masz co powiedzieć.
- sql

- Reactions:
- Tematy: 22
- Kontakt:
Jeśli by robić samochodowe porównywania, to ja bym raczej porównał do chłodzonego powietrzem Porsche 930 Turbo vs. współczesna 992 w hybrydzie. Niby prawie to samo, ale to kompletnie różne samochody.
Zakładam że mówisz o JP5, a nie o GMR. Jak chcesz się ścigać w IPSC PCC, to bez zastanowienia bierz JP5 - różnica pod każdym względem (w kontekście zawodów) jest kolosalna. Jak chcesz coś stylowego do mania, chcesz wrzucić tłumik i składaną kolbę, to bierz MP5.
Zakładam że mówisz o JP5, a nie o GMR. Jak chcesz się ścigać w IPSC PCC, to bez zastanowienia bierz JP5 - różnica pod każdym względem (w kontekście zawodów) jest kolosalna. Jak chcesz coś stylowego do mania, chcesz wrzucić tłumik i składaną kolbę, to bierz MP5.
...jesteśmy niegrzeczne chłopaki, pójdziemy siedzieć do paki...
-
rokada

- Reactions:
- Tematy: 0
Moim zdaniem fizyki nie da się oszukać i ruch zamka UZI zawsze będzie powodował wiekszą (pewnie o rząd - czy nawet rzędy - wielkości) zmianę położenia całej broni niż ruch kurka MP5.
Ja bym pewnie wolał właśnie pm wz.63, chociaż różnica między przyrządami otwartymi a zamkniętymi może być istotna. No i "kolbę" pm wz.63 na trzeźwo trudno nazwać "sprzyjającą dobremu złożeniu się i celnemu strzelaniu".
- Mandrake

- Reactions:
- Tematy: 3
Dorzucę do awanturki swoje 3 grosze... Mam PCC Banshee, czyli takiego "auera w Milspecu" na 9x19 (jest tak bardzo auerowy, że mógłbym użyć dowolny lower od AR15, jeśli tylko w końcu zdobędę wkładki 9x19 do magazynka .223). Wymiarowo, wagowo, pod względem składu i manipulatorów nie odbiega od krótkiego AR15. Różni się właściwie tylko nieco lżejszym kopnięciem, a że wyraźnie preferuje cięższą amunicję, to różnica naprawdę nie jest wielka (dodatkowo ma opcję dociążenia suwadła, wtedy różnica maleje jeszcze bardziej). Jeszcze nie testowałem go na dystansie 100m, ale na 50m celność i skupienie nie odbiegają ani trochę od AR15 (20 strzałowa grupa zmieściła się w ok. 2 MOA).
Po co go kupiłem? - wyłącznie dla "mania" i dla funu, ale jak chcę sobie niezobowiązująco popykać na 50m, to częściej obecnie sięgam po PCC niż po prawilnego aerka. I niekoniecznie z powodu kosztów, choć tu różnica 200% w cenie amunicji naprawdę robi swoje. Szczególnie, że ciężko się powstrzymać przed zużyciem kolejnej paczki
Po co go kupiłem? - wyłącznie dla "mania" i dla funu, ale jak chcę sobie niezobowiązująco popykać na 50m, to częściej obecnie sięgam po PCC niż po prawilnego aerka. I niekoniecznie z powodu kosztów, choć tu różnica 200% w cenie amunicji naprawdę robi swoje. Szczególnie, że ciężko się powstrzymać przed zużyciem kolejnej paczki
-
Fokat

- Reactions:
- Tematy: 14
Mam cos takiego, w 9mm nie widzę konkurencji ….
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Fokat

- Reactions:
- Tematy: 14
Znasz moze jakiegoś dobrego lekarza, który podkrecił by Mp5k w sensie pracy spustu i pracy bezpiecznika ?
- Precess

- Reactions:
- Tematy: 49
Mnie też nawet bardziej podoba się Zenith ZF-5. Taka SP Piątka o odświeżonym wzornictwie. W PL cenowo na tym samym poziomie, co HK. A w Stanach nawet zestaw premium jest wyceniony bardziej atrakcyjnie. Ech...
Czasem lepiej wykopać piłkę na aut, niż sfaulować.