pistolet 0.22LR Ruger Mark IV Target

Moderator: Moderatorzy WBP

wkg
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 9
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: pistolet 0.22LR Ruger Mark IV Target

Post autor: wkg »

Jarowit pisze: 06 maja 2026, 23:10
Te na dole to cztery przestrzeliny.
Tak. On to potrafi.
rokada pisze: 06 maja 2026, 22:44
Zapytam całkiem serio: nie lepiej kupić jakiś prawdziwie tarczowy pistolet? .
Absolutnie nie. Calkiem serio.
Płacić 2-3 razy drożej za pistolet ktory trzeba bedzie zaraz przerabiac by przypominal choć trochę Rugera ???
Nonsens.
krzychu22lr
Reactions:
Tematy: 4

Post autor: krzychu22lr »

Jarowit pisze: 06 maja 2026, 23:10 A nie lepiej po prostu nauczyć się strzelać.
Te na dole to cztery przestrzeliny. Strzał po strzale. Oddanych według wszelkich zasad. Oddech naprowadzanie na tarczę itd.
A te na górze to "specjalnie pudłowane"? Wiem, że może to być przykre, ale taka grupa czterostrzałowa o niczym niestety nie świadczy - statystyka jest nieubłagalna. Na forach i "social mediach" wszechobecne są 3-, 4- i 5-strzałowe grupy "dziura w dziurę" uzyskane przez pełen przekrój rodzajów broni, ale w 99% przypadków nie stanowią one realnego odzwierciedlenia możliwości broni i strzelca.
Szpieg ze Stumilowego Lasu.
rokada
Reactions:
Tematy: 0

Post autor: rokada »

wkg pisze: 07 maja 2026, 00:00 Płacić 2-3 razy drożej za pistolet ktory trzeba bedzie zaraz przerabiac by przypominal choć trochę Rugera ???
Nonsens.
Jeśli ktoś chce mieć właśnie Rugera, to istotnie kupowanie zamiast niego czegoś innego to nonsens.
Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:
Tematy: 185
Grupa: Moderatorzy globalni

Post autor: TZ »

To jeszcze was dopytam, tylko nie śmiejcie się :shame: widzieliście może jakiś sensowny patent nie szczypiący w oczy na doważenie końcówki lufy w Rugerku targecie? Tak z 200-300 gram bym dorzucił z przodu.
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
raiden_pl
Reactions:
Tematy: 16

Post autor: raiden_pl »

Wersja stainless z 10" lufa jest o 300 gramów cięższa "na lufę" 8-)
--
KKS Arsenał
Awatar użytkownika
Zyzio2klamki
Reactions:

Post autor: Zyzio2klamki »

Może jakiś wydruk z magnetycznym mocowaniem?
Spór powstaje tylko dzięki pysze,
a mądrość jest przy tych, co przyjmują radę.
Ks. Przysłów 13:10
wkg
Reactions:

TZ pisze: 07 maja 2026, 02:25 widzieliście może jakiś sensowny patent nie szczypiący w oczy na doważenie końcówki lufy w Rugerku targecie? Tak z 200-300 gram bym dorzucił z przodu.
Pozdr,
TZ
Raczej nie. Jest Ruger mk4 Competition - ciąży na lufę i mk4 Hunter 6.8" - moim zdaniem idealnie wyważony.
rokada pisze: 07 maja 2026, 00:26 Jeśli ktoś chce mieć właśnie Rugera, to istotnie kupowanie zamiast niego czegoś innego to nonsens.
Może niekoniecznie akurat Rugera ale boczny zaplon do strzelania oburącz, ze wspanialym serwisem, supercelny, trwaly i trywialnie łatwy w rozkladaniu i czyszczeniu.
Nie kazdy chce być olimpijczykiem i nie kazdy chce placić pięciocyfrową kwotę za pistolet. Ale bez mozliwosci dolozenia koli czy tlumika.

Gusta i guściki.
Awatar użytkownika
Precess
Reactions:
Tematy: 49

Post autor: Precess »

wkg pisze: 07 maja 2026, 00:00 rokada pisze: ↑06 maja 2026, 22:44

Zapytam całkiem serio: nie lepiej kupić jakiś prawdziwie tarczowy pistolet? .

Absolutnie nie. Calkiem serio.
Płacić 2-3 razy drożej za pistolet ktory trzeba bedzie zaraz przerabiac by przypominal choć trochę Rugera ???
Nonsens.
Niby obaj piszecie, że na serio, ale tylko jednemu z Was wierzę :-D I jemu odpowiadam: kupiłem bo mnie się spodobał. Żonie zresztą też. A doposażyłem dla kaprysu, bo w sumie fabryczny spust nie jest najgorszy (no, może tylko blokada spustu bez magazynka nieco irytuje). Ten od Volquartsena jest nawet odrobinę za lekki na mój prosty gust.
[obrazek]
Te na dole to cztery przestrzeliny. Strzał po strzale. [...]
Chylę czoła, skoro powtarzalnie robisz takie serie pięciostrzałowe. Bo ja tylko od czasu do czasu wsadzam całą krótką serię w dyszkę. Może i bym wybrał jakąś miłą dla oka grupkę w podobnym stylu, ale na tle reszty tarczy byłaby to ciekawa, acz statystycznie dopuszczalna osobliwość.
wkg pisze: 06 maja 2026, 20:35 Przyrządy ????????
Wrzuć linka proszę bo ja jakoś nie znalazłem.
Voila, pierwsze z brzegu. Nie ma na stanie akurat w tym sklepie, ale nie szukałem jakoś intensywnie. Widziałem też chyba wersję bez kropek, a na pewno są też ze światłowodową muszką. Fabryczna szczerbina wygląda na lekko pochyloną na lewo. Ledwie, ledwie, na skraju zauważenia. Dopuszczam też możliwość, że to moje progresy zakrzywiają rzeczywistość :)
TZ pisze: 07 maja 2026, 02:25 To jeszcze was dopytam, tylko nie śmiejcie się :shame: widzieliście może jakiś sensowny patent nie szczypiący w oczy na doważenie końcówki lufy w Rugerku targecie? Tak z 200-300 gram bym dorzucił z przodu.
Pozdr,
TZ
Nie widziałem takiego akcesorium, ale od czego są drukarki 3D? Picatynkę z obejmą, do niej latarka, to i pierwsza na świecie wersja sportowo-taktyczna wyjdzie. :wink:
rokada
Reactions:

wkg pisze: 07 maja 2026, 08:04 Może niekoniecznie akurat Rugera ale boczny zaplon do strzelania oburącz,
Praktycznie każdy nada się do strzelania oburącz. Te z "anatomicznym" chwytem też.
wkg pisze: 07 maja 2026, 08:04 supercelny,
Praktycznie każdy - no, może poza wynalazkami typu Glock 44 czy ISSC - jest supercelny i w koniczynkowaniu przeszkadza mu głównie strzelec, a nie on sam sobie.
wkg pisze: 07 maja 2026, 08:04 trwaly
Nietrwały pistolet 22lr?
wkg pisze: 07 maja 2026, 08:04 Nie kazdy chce być olimpijczykiem
Oczywiście. Po prostu trochę dziwi mnie, że ktoś kupuje broń (która jednak nie jest "zestawem modułów" typu przeciętny AR-15) i natychmiast zaczyna ją przerabiać (żeby się lepiej trafiało), zamiast kupić coś, co nie wymaga przeróbek.
wkg pisze: 07 maja 2026, 08:04 i nie kazdy chce placić pięciocyfrową kwotę za pistolet.
To niech kupuje używkę. Awaryjność używek porządnych pistoletów 22lr jest, moim zdaniem, nikła. Ich zużycie też jest bardzo powolne - lufa jest praktycznie nie do zajechania, poza tym pewnie po jakimś sześciocyfrowym przelocie trzeba wymieniać sprężyny, może trochę wcześniej wymieniać iglicę.
wkg pisze: 07 maja 2026, 08:04 Ale bez mozliwosci dolozenia koli czy tlumika.
Zgoda, to jest argument. Przyznam się szczerze, że o takich modyfikacjach w ogóle nie myślałem.
wkg pisze: 07 maja 2026, 08:04 Gusta i guściki.
Jasne, dlatego pisałem, że jak ktoś chce mieć właśnie Rugera, to nie ma o czym dyskutować...
wkg
Reactions:

Wiesz ... dla mnie alternatywą był Hammerli IPSC. Ale nie ma do niego cześci. Z uzywkami w razie awarii jest zawsze klopot..

Czy się psują ? Oczywiscie. AGVO w Warszawie sprzedaje Hammerlaki bo za nic nie mozna do nich kupić części.

W Rugerze pękla mi sprężynka iglicy. RPArms dal mi od razu dwie. Za darmo. Jak i czarną muszkę bez swiatlowodu.

No i pistolet kupuje się tez oczami.
wkg
Reactions:

Precess pisze: 07 maja 2026, 09:09 Voila, pierwsze z brzegu. Nie ma na stanie akurat w tym sklepie, ale nie szukałem jakoś intensywnie.
Ano własnie szukalem bez kropek. Kupilem w Holandii LPA od mk3 ale nie pasują ;)
Jakby ktoś potrzebował - oddam tanio.
rokada
Reactions:

wkg pisze: 07 maja 2026, 10:21 dla mnie alternatywą był Hammerli IPSC.
Dobrze pamiętam, że to ten, który ma znany problem pękania pewnej cześci? Takich modeli w ogóle nie brałbym pod uwagę.
wkg pisze: 07 maja 2026, 10:21 No i pistolet kupuje się tez oczami.
Z tym nie ma co dyskutować. Jak ktoś chce właśnie ten/taki, to chce właśnie ten/taki, i kropka.
wkg
Reactions:

Tak, to ten. Teraz sprzedawany jako Walther CSP o ile się nie mylę. Dlatego wybralem Rugera.

PS: To pękanie to zdaje się tylko przy dlugotrwalym używaniu HV. A tak to latami orzą na strzelnicy.
Awatar użytkownika
Precess
Reactions:
Tematy: 49

Post autor: Precess »

wkg pisze: 07 maja 2026, 10:25
Precess pisze: 07 maja 2026, 09:09 Voila, pierwsze z brzegu. Nie ma na stanie akurat w tym sklepie, ale nie szukałem jakoś intensywnie.
Ano własnie szukalem bez kropek. Kupilem w Holandii LPA od mk3 ale nie pasują ;)
Jakby ktoś potrzebował - oddam tanio.
Są dostępne szczerbinki, np. Volquartsen, które współpracują z fabryczną muszką. Może importer sprowadzi (chyba RP)?

LPA też ma w ofercie szczerbinkę, tylko nie wiem czy pasują do fabrycznej muszki w Mark IV.
Jarowit
Reactions:

Post autor: Jarowit »

krzychu22lr pisze: 07 maja 2026, 00:22
Te na dole to cztery przestrzeliny. Strzał po strzale. Oddanych według wszelkich zasad. Oddech naprowadzanie na tarczę itd.
A te na górze to "specjalnie pudłowane"? Wiem, że może to być przykre, ale taka grupa czterostrzałowa o niczym niestety nie świadczy - statystyka jest nieubłagalna. Na forach i "social mediach" wszechobecne są 3-, 4- i 5-strzałowe grupy "dziura w dziurę" uzyskane przez pełen przekrój rodzajów broni, ale w 99% przypadków nie stanowią one realnego odzwierciedlenia możliwości broni i strzelca.
"A te na górze to "specjalnie pudłowane? ...."
Dokładnie tak.
Te cztery powstały po całej bardzo słabej serii. Wszystko rozrzucone po czarnym.
I decyzji o zakończeniu strzelania.
Zamiast rozładować broń po prostu dostrzeliłem. Wywaliłem do tarczy bez kombinowania.
Przeprowadzając poprawnie całą procedurę strzału jak w podręczniku. Oczywiście jedną ręką.

Szukajcie problemów przede wszystkim u siebie. Potem w broni.
Szkoda kasy, jak największą przyczyną braku celności jest sam strzelec.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Broń i amunicja - WBP”