Tanie chinki
Moderatorzy: Jka, Moderatorzy wiatrówkowi
-
messerschmitt
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 1
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Tanie chinki
Witam wszystkich,
Temat wałkowany miliony razy - Zdaje sobie z tego sprawę bo przejrzałem forum, poczytałem i sam wysnułem wnioski ale zapytam.
Osobiście strzelam z HW 50s - Nic dodać nic ująć, praca precyzja. Ostatnio był u mnie kolega, postrzelaliśmy sobie trochę i jak on stwiedził strasznie mu się spodobało. Akutalnie chce kupić swoją wiatrówkę ale marnym budżecie 500zł, sam mu polecałem żeby kupił chociaż używana HW 30s - Przynajmniej sie nie zrazi, ale zarzeka się, że 500zł to max i ostatnio podesłał mi hatsana 55STG oraz crosman'a copperheada. Z czystej ciekawości pytam, czy ktoś tego używał lub trzymał w rękach i czy chociaż ustrzeli coś celnie z tych chinek? Niewiem czy dalej próbować przekonywać go na Hw, bo ostatnie próby były nieskuteczne. z góry dzieki za odpowiedź i proszę bez uraz za wątek odgrzewanego kotleta.
Temat wałkowany miliony razy - Zdaje sobie z tego sprawę bo przejrzałem forum, poczytałem i sam wysnułem wnioski ale zapytam.
Osobiście strzelam z HW 50s - Nic dodać nic ująć, praca precyzja. Ostatnio był u mnie kolega, postrzelaliśmy sobie trochę i jak on stwiedził strasznie mu się spodobało. Akutalnie chce kupić swoją wiatrówkę ale marnym budżecie 500zł, sam mu polecałem żeby kupił chociaż używana HW 30s - Przynajmniej sie nie zrazi, ale zarzeka się, że 500zł to max i ostatnio podesłał mi hatsana 55STG oraz crosman'a copperheada. Z czystej ciekawości pytam, czy ktoś tego używał lub trzymał w rękach i czy chociaż ustrzeli coś celnie z tych chinek? Niewiem czy dalej próbować przekonywać go na Hw, bo ostatnie próby były nieskuteczne. z góry dzieki za odpowiedź i proszę bez uraz za wątek odgrzewanego kotleta.
- Senio
- Moderator globalny

- Reactions:
- Tematy: 322
- Grupa: Moderatorzy globalni
Re: Tanie chinki
W strzelectwie liczy się cierpliwość. Wiec Ty go przekonuj dalej, a on niech składa kasę dalej. Kiedyś uskłada i kupi prawdziwą wiatrówkę zamiast zutylizować te 5 stów już teraz.Niewiem czy dalej próbować przekonywać go na Hw, bo ostatnie próby były nieskuteczne.
4.5 .44 .45 www.airgunservice.pl
- sp5it
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 2
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
- slepe_oko

- Reactions:
- Tematy: 8
- Kontakt:
Izamiast sobie postrzelac dla rekreacji ma czekac? Na co.Senio pisze: ↑30 kwietnia 2026, 19:43W strzelectwie liczy się cierpliwość. Wiec Ty go przekonuj dalej, a on niech składa kasę dalej. Kiedyś uskłada i kupi prawdziwą wiatrówkę zamiast zutylizować te 5 stów już teraz.Niewiem czy dalej próbować przekonywać go na Hw, bo ostatnie próby były nieskuteczne.
Diana 75 Links
- Senio
- Moderator globalny

- Reactions:
@slepe_oko
No przecież maja chłopaki HW50. Moga sobie postrzelać do woli.
No przecież maja chłopaki HW50. Moga sobie postrzelać do woli.
- jarni8

- Reactions:
- Tematy: 47
W obecnym świecie natychmiastowej gratyfikacji, rolek, tik toków i mrugających światełek konsumpcja ma być tu i teraz. Nie za miesiąc, nie za tydzień, tylko jutro rano, a najlepiej dziś po południu
Aż mi się przypomniały czasy, jak jako nastolatek zbierałem pół roku owoce za pare zł za godzinę, żeby uskładać na swoje sprężynowe HW jakieś 15 lat temu. A też mnie kusiło zejść z właściwej drogi i wziąć jakiegoś Hatsana czy Slavie, ale jakoś wytrzymałem i było warto :D Ale za to potem radocha trzymała się długo i sprzęt cieszył latami.
Temat wałkowany milion razy i odpowiedź w wątku jest zawsze taka sama, chociaż wydaje mi się, że każdy musi te pierwsze pare stówek utopić w chińskim szmelcu, potem sprzedać ze stratą 50% i dopiero następnie kupić coś sensownego mając nauczkę na własnej skórze. To chyba jakieś domyślne ustawienia "homo sapiens wiatrówkus". Tymbardziej wieszczę taką drogę, bo kolega już zakosztował HW50s, więc rozczarowanie będzie tym większe jak kupi pudełkowego turka/chińczyka.
Strzelajcie razem z tego HW50 aż dozbiera na sensowny sprzęcior
We współczesnej ekonomii dozbieranie z 500 zł do 1500zł (za sprzęt na lata) to nie jest jakiś hardkor (chyba?).
Temat wałkowany milion razy i odpowiedź w wątku jest zawsze taka sama, chociaż wydaje mi się, że każdy musi te pierwsze pare stówek utopić w chińskim szmelcu, potem sprzedać ze stratą 50% i dopiero następnie kupić coś sensownego mając nauczkę na własnej skórze. To chyba jakieś domyślne ustawienia "homo sapiens wiatrówkus". Tymbardziej wieszczę taką drogę, bo kolega już zakosztował HW50s, więc rozczarowanie będzie tym większe jak kupi pudełkowego turka/chińczyka.
Strzelajcie razem z tego HW50 aż dozbiera na sensowny sprzęcior
Waltheyr LG400 Competition + Falcon Endura S10i+ 1-10x24 | Weaver T36 36x40 AO
Małopolski Klub Strzelecki Dragon LOK
Małopolski Klub Strzelecki Dragon LOK
- slepe_oko

- Reactions:
- Tematy: 8
- Kontakt:
We wspolczesnym swiecie postrzela chinką 2 miesiace ,sprzeda kupi drona polata sprzeda, kupi rc pojezdzi sprzeda...i tak w kółko Karolu. Tu nie ma czasu na pierdoły
Diana 75 Links
- Piotr S-ki

- Reactions:
- Tematy: 3
Jak do tych 5 stówek dołoży jeszcze 4 stówki to mogę mu sprzedać używanego HW50 
Trochę tego jest. Głównie 22lr. ale centralny zapłon i wiatrówka też się znajdzie 
- Panzer

- Reactions:
- Tematy: 20
- Kontakt:
A ja powiem tak, najlepiej będzie jak kupi cokolwiek byle kupił i zaczoł strzelać i grzebać. 20 lat temu połknąłem bakcyla przez to że kupiłem najtańszą, najbadziejniejszą chinkę jaka była Wtedy było to B2 w pierwszej generacji. A później przerobiłem poprawianie Chinek Hatsanów super duper sprężyny z wyższej półki żeby na koniec stwierdzić, że i tak każdy karabinek PCP nawet najtańszy będzie przyjemniejszy w eksploatacji niż sprężyna (Ja już wiem, że co niektórzy już stos rozpalają żeby mnie spalić)
Poleć mu coś takiego. A oboje się zdziwicie
https://www.airgun.pl/wiatrowki-pcp-i-k ... 81903.html
Poleć mu coś takiego. A oboje się zdziwicie
https://www.airgun.pl/wiatrowki-pcp-i-k ... 81903.html
- Zmara

- Reactions:
- Tematy: 6
Po pierwsze Hatsan to nie chinka. Po drugie, 55 to nie jest jakaś wielka tragedia - spust QT, drewniana osada, otwarte, nienajgorsze przyrządy celownicze. Za tą kasę nie ma dramatu.
Natomiast kolega się mocno zdziwi, jak po HW 50S strzeli z Hatsana. To są dwa różne światy.
Turas, delikatnie mówiąc, jest siermiężny, kopie dosyć brutalnie i raczej na pewno będzie mniej celny - chociaż strzelając z ręki różnica może nie będzie kolosalna (ale w samej kulturze pracy już będzie).
Podsumowując, jak kolega nie planuje wydatku ok. 1500 PLN na karabinek (nie każdy ma środki i chęci na takie wydatki), to niech od biedy weźmie tego Hatsana. Może z czasem, jak mu się ten konkretny model spodoba, uzbiera parę stówek na wysłanie go do któregoś z tunerów na ucywilizowanie.
Ja zaczynałem od H125, co jest chyba jednym z najgorszych możliwych początków, ale trafił mi się karabinek na tyle celny, że nie zraziłem się i do dzisiaj, pomimo tego, że przez ręce przeszła mi ponad setka innych pneumatyków, ten Hatsan nadal ze mną jest i ma u mnie dożywocie.
Co prawda Senio nie chce mi go ucywilizować, ale od czasu do czasu będę drążyć skałę, może kiedyś się złamie

Natomiast kolega się mocno zdziwi, jak po HW 50S strzeli z Hatsana. To są dwa różne światy.
Turas, delikatnie mówiąc, jest siermiężny, kopie dosyć brutalnie i raczej na pewno będzie mniej celny - chociaż strzelając z ręki różnica może nie będzie kolosalna (ale w samej kulturze pracy już będzie).
Podsumowując, jak kolega nie planuje wydatku ok. 1500 PLN na karabinek (nie każdy ma środki i chęci na takie wydatki), to niech od biedy weźmie tego Hatsana. Może z czasem, jak mu się ten konkretny model spodoba, uzbiera parę stówek na wysłanie go do któregoś z tunerów na ucywilizowanie.
Ja zaczynałem od H125, co jest chyba jednym z najgorszych możliwych początków, ale trafił mi się karabinek na tyle celny, że nie zraziłem się i do dzisiaj, pomimo tego, że przez ręce przeszła mi ponad setka innych pneumatyków, ten Hatsan nadal ze mną jest i ma u mnie dożywocie.
Co prawda Senio nie chce mi go ucywilizować, ale od czasu do czasu będę drążyć skałę, może kiedyś się złamie
Wszystkiego po trochu 
- muczacz

- Reactions:
- Tematy: 28
w/g mnie nie ma co na siłę uszczęśliwiać kolegi Hw-kami , ma 5 stówek to niech sobie kupi hatsana i będzie szczęśliwy do wesołego strzelania do puszek i kapsli , ja mam 3 szt i lubię z nich strzelać chociaż firma nie koszerna , jak trochę posmaruje oliwką to będzie działało , 55STG będzie git , a jak chce szmoc to 5,5mm
Bób , Honor , Dziczyzna
pozdrawiam Boguś
pozdrawiam Boguś
-
denaturatt

- Reactions:
- Tematy: 4
Masz crosmana vital shot na promocji w militariach za 250zł. To samo co copperhead tylko krótsza lufa. To nadal cień wiatrówki ale zamiast 500 wyda 250. Ja sobie go kupiłem na działkę. Jak zardzewieje to trudno. Przyszedł uwalony zaschniętym czyms, ledwo dał się złamać bo przysechł, nawet mało nadrdzewiały. Kopie jak szatan, brzęczy jak teściowa, dizluje jak passat ogólnie dramat. Trzeba sporo podłubać ake przynajmniej jest zajęcie. HW też mam i w porównaniu... nie, nawet nie ma jak porównać.
- Senio
- Moderator globalny

- Reactions:
Dzisiaj większość z epoki smartfona kupuje wiertarkę w markecie i na drugi dzień oddaje bo krzywo wierci. To, że napunktować trzeba nikt nie nauczył bo nie uczą dzisiaj takich rzeczy. Więc już widzę w takim wykonaniu oczami wyobraźni, jak niwelowane są te niedoskonałości. Nie zaczynajmy od du..y strony. Karabinki są do strzelania i takie strzelające należy polecać , a nie bazy do przebudowy całkowitej.Przyszedł uwalony zaschniętym czyms, ledwo dał się złamać bo przysechł, nawet mało nadrdzewiały. Kopie jak szatan, brzęczy jak teściowa, dizluje jak passat ogólnie dramat.
To, że siedzi tu paru starych koni ze "śrubokrętem" w ręku od urodzenia nie znaczy, że młodzi też ten śrubokręt ogarniają. Tak samo jak oni Wam stare konie dadzą smartfona do biegłej obsługi i polegniecie w 5 sekund. Wystarczy, że popatrzę co robi mój wnuk to jestem po prostu w lekkim szoku nad swoją ułomnością w tym temacie, a tez dość sprawnie obsługuję co mi potrzeba. Idąc dalej w programowanie jakieś nakładki, romy instalują indywidualne i inne dziwactwa wydawało by się nikomu do niczego nie potrzebne. A oni tym żyją jak Wy śrubokrętami.
Tyle w temacie kupowania bazy do zrobienia "wiatrówki".
-
Zibson

- Reactions:
- Tematy: 0
Jak ma oczekiwania dot. celności, to niech nie kupuje, tylko zbiera. Jak jego ambicje to zabijanie puszek po piwie, to hatsan i crosman dadzą radę. Można je też trochę ucywilizować, co je trochę zbliży do HW - choć bardziej łącznym kosztem niż osiągami.
Sam dostałem kiedyś copperheada, zawiozłem do warsztatu na modyfikację i sprzęt jest teraz stanowczo za dobry na moje potrzeby, ale nie ma się co czarować: gdyby nie sentymentalizm, to dało się w tych pieniądzach mieć coś lepszego.
Sam dostałem kiedyś copperheada, zawiozłem do warsztatu na modyfikację i sprzęt jest teraz stanowczo za dobry na moje potrzeby, ale nie ma się co czarować: gdyby nie sentymentalizm, to dało się w tych pieniądzach mieć coś lepszego.
-
Zeuseq
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 1
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
I jak? Kolega coś kupił? Czy dał się przekonać i zbiera na coś droższego?
Osobiście polecę Copperhead'a, na promocji w Militariach za 369pln. Za resztę niech kupi smar molibdenowy i zapas śrutu. A jak już ją dostanie, to pomóż mu zrobić "zerówkę" i niech się wyżyje do woli. Po smarowaniu to całkiem przyjemna wiatrówka. Ma leciutki tłok, nie kopie jak Turek, pięknie śmiga i jak na pierwszy karabinek ma wszystkie trzy najważniejsze cechy. Jest tania, silna i celna. Świetna prosta konstrukcja do nauki strzelania i grzebania.
Osobiście polecę Copperhead'a, na promocji w Militariach za 369pln. Za resztę niech kupi smar molibdenowy i zapas śrutu. A jak już ją dostanie, to pomóż mu zrobić "zerówkę" i niech się wyżyje do woli. Po smarowaniu to całkiem przyjemna wiatrówka. Ma leciutki tłok, nie kopie jak Turek, pięknie śmiga i jak na pierwszy karabinek ma wszystkie trzy najważniejsze cechy. Jest tania, silna i celna. Świetna prosta konstrukcja do nauki strzelania i grzebania.