Poprawna odpowiedź brzmi NIE. Bo nie można zaprzestać czynności, która nie miała miejsca.
Odpowiedzi do pytań na egzamin WPA
Moderator: Moderatorzy WBP
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 3
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Odpowiedzi do pytań na egzamin WPA
Bóg, honor, ojczyzna. Trzy najczęstsze przyczyny śmierci polskiej szlachty.
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 3
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Cześć.
Siedzę i uczę się do egzaminu i mam taką niepewność dotyczącą tego pytania:
Dokonywanie przeróbek broni zmieniających jej rodzaj, kaliber lub przeznaczenie, bez wymaganego zezwolenia, jest: (art. 6 ust. 2 uobia)
a. wykroczeniem;
b. przestępstwem;
c. odpowiedzi a. i b. są nieprawidłowe.
Wiem, że z ustawy wynika, że jest zabronione, strzelałbym że to jest przestępstwo, ale pewny nie jestem.
Siedzę i uczę się do egzaminu i mam taką niepewność dotyczącą tego pytania:
Dokonywanie przeróbek broni zmieniających jej rodzaj, kaliber lub przeznaczenie, bez wymaganego zezwolenia, jest: (art. 6 ust. 2 uobia)
a. wykroczeniem;
b. przestępstwem;
c. odpowiedzi a. i b. są nieprawidłowe.
Wiem, że z ustawy wynika, że jest zabronione, strzelałbym że to jest przestępstwo, ale pewny nie jestem.
-
- Reactions:
- Tematy: 2
-
- Reactions:
- Tematy: 15
Super opracowanie. Zasadaniczo bez zastrzezeń. Wątpliwość mam jedynie co do pytania 195.golem pisze: ↑10 maja 2024, 19:28 Przygotowując się do egzaminu WPA opracowałem zestaw 200 pytań.
Zanim się to rozpowszechni, chciałbym żebyście rzucili okiem i skorygowali ewentualne błędy.
Poprawię wtedy plik i wrzuci się wersję ostateczną.
pytania WPA
195. W mojej ocenie prawidłowa odpowiedź to a) - wynika to literalnej wykładni przepist tj, tego że w Art. 25 §1 mowa o jakimkowliek dobrze chronionym prawem " [...] na jakiekolwiek dobro chronione prawem" oraz z tego że w doktrynie mówi się wyraznie o tym że przekroczeniem jest eksces intensywny i ekstensywny. Ekscesem ekstensywanym jest wyprzedzenie zamachu - i tutaj mamy literalnie zapisane w przepisie "[...] odpiera bezpośredni" wiec jeżli działania obronne wyprzedziły zamach to mamy ewidentne złamanie przepisu czyli eksces ekstensywny.
Zasadniczo powiedział bym że może być każda odpowiedź ale najbardziej poprawana jest a). Bo w przypadku b) i c) powinno być to inaczej sformułowane tj. że został naruszony wymóg konieczności obrony (ekseces intensywny) bo to że dobrem ratowanym nie było życie albo dobro ratowane było niskiej wartości jest jedynie pochodną i musi być spełniona dodatkowa przesłanka że obrona nie była konieczna - bo np. dobro ratowane może być niskiej wartości ale obrona będzie współmierna i nie bedzie przekroczenia a w przypadku jeżeli działania obronne wyprzedzą zamach (jakiekolwiek) - zawsze będzie to przekroczenie obrony koniecznej.
Do przekroczenia granic obrony koniecznej może dojść w sytuacji, gdy: (art. 25 kodeksu
karnego)
a. działania obronne wyprzedziły zamach;
b. dobrem ratowanym nie było życie;
c. dobro ratowane było niskiej wartości.
Si vis pacem, para bellum
- TZ
- Ekspert Wiatrówki
- Reactions:
- Tematy: 169
- Grupa: Ekspert Wiatrówki
No pewnie, że a)
Nie strzelamy do zabłąkanych wędrowców w kominiarkach przeskakujących przez nasze płoty o 03:00 nad ranem. Oni zapewne pomylili drogę, albo idą zrobić nam "pranka". Spokojnie dopalamy papieroska wewnątrz czekając na rozwój wypadków. Takie nasze prawo
Pozdr,
TZ
Nie strzelamy do zabłąkanych wędrowców w kominiarkach przeskakujących przez nasze płoty o 03:00 nad ranem. Oni zapewne pomylili drogę, albo idą zrobić nam "pranka". Spokojnie dopalamy papieroska wewnątrz czekając na rozwój wypadków. Takie nasze prawo

Pozdr,
TZ
PFTA/WKFT więcej wiatru, trochę nitro
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 0
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
- MeteorFT
- Reactions:
tak czytam (mam nadzieję 'ze zrozumieniem") tą dyskusję między niektórymi kolegami i zastanawiam sie niby czemu to ma słuzyć?? Ani żadna teoria ani żadne ograniczenia nie zastąpią zdrowego rozsądku i samodzielnego myslenia.
Jak dla mnie nie ulega żadnej wątpliwości, że PRZEPISY nalezy znać!! ...a w tej części gdzie jest to niejasne albo nieprecyzyjne należy słuchać i przestrzegać zdrowego rozsądku i kierować się rozumem. Natomiast nie ulega też dla mnie żadnej wątpliwości że taka konstrukcja pytań egzaminacyjnych nie ma jako zasadniczy celu dydaktycznego a uwalenie zdającego i wprowadzenie go w stan niepewności. Dość często czy to na drodze czy w rożnych kontaktach z urzędem mamy do czynienia z sytuacją, że własny obywatel jest wrogiem funkcjonariusza, urzędnika - tak nie powinno być!! Może to zbyt idealistyczne ale ja oczekuję aby państwo swoje obowiązki realizowało a ja swoje będę także realizował m.in. płacąc podatki. Nie mam natomiast ochoty aby mnie państwo traktowało jak jełopa czy dojną krowę i rabowało na każdym kroku niewiele dając w zamian. Nie widze też powodu aby tak się bronią ekscytować bo szaleniec biegający z siekierą albo maczetą (do kupienia w ogrodniczym BEZ ZEZWOLENIA) zabije lub pokaleczy kilkanaście osób bez żadnego problemu już nawet w tym samym sklepie. Jak dla mnie pompka jako broń do obrony miru domowego powinna być dostepna w prostej procedurze administracyjnej dla każdego dorosłego obywatela nie mającego problemów z prawem karnym.
Tak przypomnę, że 300 lat temu prawie każdy miał szablę i krócicę i jakoś to na populację za mocno nie wpływało
Tak poważniej jednak - co do istoty sprawy to dużym plusem jest udostępnienie tych 200 pytań na stronie WPA ale oczywisty wg mnie powinien być do nich także klucz. Ja mam do dzisiaj nierozwiązane wątpliwości co do niektórych przepisów i mimo tego, że pytałem i w klubie i instruktorów z wieloletnim doświadczeniem i prowadzących zajęcia to KAŻDY się w pewnym momen cie głupawo usmiecha i mówi "wiesz jak jest - tu przepis jasno nie mówi".
To nie koszenie trawnika tylko postępowanie z bronią - sytuacja powinna być jasna i od razu oczywista a nie że 5 gości stoi i ma 6 opinii
Nawet nie będe tu rzucał jakie to pytania żeby kolejnej "g***wnoburzy" nie utuchamiać ale na pewno każdy ma wątpliwości - no chyba, że jest wszechwiedzący - wtedy szacun!
Dlatego kolego #golem - jak najbardziej ŚWIETNA ROBOTA
i niech to służy społeczności jak najdłużej
Jak dla mnie nie ulega żadnej wątpliwości, że PRZEPISY nalezy znać!! ...a w tej części gdzie jest to niejasne albo nieprecyzyjne należy słuchać i przestrzegać zdrowego rozsądku i kierować się rozumem. Natomiast nie ulega też dla mnie żadnej wątpliwości że taka konstrukcja pytań egzaminacyjnych nie ma jako zasadniczy celu dydaktycznego a uwalenie zdającego i wprowadzenie go w stan niepewności. Dość często czy to na drodze czy w rożnych kontaktach z urzędem mamy do czynienia z sytuacją, że własny obywatel jest wrogiem funkcjonariusza, urzędnika - tak nie powinno być!! Może to zbyt idealistyczne ale ja oczekuję aby państwo swoje obowiązki realizowało a ja swoje będę także realizował m.in. płacąc podatki. Nie mam natomiast ochoty aby mnie państwo traktowało jak jełopa czy dojną krowę i rabowało na każdym kroku niewiele dając w zamian. Nie widze też powodu aby tak się bronią ekscytować bo szaleniec biegający z siekierą albo maczetą (do kupienia w ogrodniczym BEZ ZEZWOLENIA) zabije lub pokaleczy kilkanaście osób bez żadnego problemu już nawet w tym samym sklepie. Jak dla mnie pompka jako broń do obrony miru domowego powinna być dostepna w prostej procedurze administracyjnej dla każdego dorosłego obywatela nie mającego problemów z prawem karnym.
Tak przypomnę, że 300 lat temu prawie każdy miał szablę i krócicę i jakoś to na populację za mocno nie wpływało

Tak poważniej jednak - co do istoty sprawy to dużym plusem jest udostępnienie tych 200 pytań na stronie WPA ale oczywisty wg mnie powinien być do nich także klucz. Ja mam do dzisiaj nierozwiązane wątpliwości co do niektórych przepisów i mimo tego, że pytałem i w klubie i instruktorów z wieloletnim doświadczeniem i prowadzących zajęcia to KAŻDY się w pewnym momen cie głupawo usmiecha i mówi "wiesz jak jest - tu przepis jasno nie mówi".
To nie koszenie trawnika tylko postępowanie z bronią - sytuacja powinna być jasna i od razu oczywista a nie że 5 gości stoi i ma 6 opinii
Nawet nie będe tu rzucał jakie to pytania żeby kolejnej "g***wnoburzy" nie utuchamiać ale na pewno każdy ma wątpliwości - no chyba, że jest wszechwiedzący - wtedy szacun!
Dlatego kolego #golem - jak najbardziej ŚWIETNA ROBOTA

...każdy powinien mieć jakiegoś korbla! ...czyli coś co Go kręci!

- TZ
- Ekspert Wiatrówki
- Reactions:
Chrzanisz jak potłuczony, Jest 200 pytań i każda odpowiedź (właściwa) jest jedna. Nie da się przeglądnąć Ustawy z przydatkami, trzeba ją dobrze przeczytać i zapamiętać.
Wiem co mówię - zdawałem i też się przygotowywałem. Nie ma podchwytliwych pytań z tych 200. Każde nawet zagmatwane da się jak dwie kropki połączyć linią. Moje ulubione - 115, też jest i powinno być oczywiste, jeśli kto czytał i się zastanowił nad tym, co przeczytał
Pozdr,
TZ
Wiem co mówię - zdawałem i też się przygotowywałem. Nie ma podchwytliwych pytań z tych 200. Każde nawet zagmatwane da się jak dwie kropki połączyć linią. Moje ulubione - 115, też jest i powinno być oczywiste, jeśli kto czytał i się zastanowił nad tym, co przeczytał

Pozdr,
TZ
- MeteorFT
- Reactions:
...wiedziałem że tak będzie!
Chciałbym mieć w życiu taką "zero-jedynkową" pewność przy jednoczesnym powstrzymywaniu się od chęci krytykowania każdej nawet tylko troszkę odmiennej opinii. No cóż, pewnie mam za sobą trochę bagażu życiowego i doświadczeń, które zaburzają mi taki "teoretyczny" ogląd sprawy, bo przecież wszystko jest jednoznaczne i precyzyjne....
Tak trochę przy okazji i z innej beczki jak tak wszystko jest jednoznaczne i precyzyjne to czemu jak mamy jakieś głośniejsze zdarzenie z bronią to w TV kilku ekspertów i prawników dyskutuje przez kilkadziesiąt minut nad zdarzeniem, które trwało 10-15 sek i rozkminiają dziesiątki scenariuszy. Na koniec i tak ma każdy inne zdanie i odpowiedzi jednoznacznej nie ma??
Powtórzę jeszcze raz - bo mimo że wyboldowałem to się chyba w oczy nie rzuciło PRZEPISY nalezy znać!! ...a w tej części gdzie jest to niejasne albo nieprecyzyjne należy słuchać i przestrzegać zdrowego rozsądku i kierować się rozumem Dodam tylko do tego jeszcze - że przepisy znać! Nalepiej ze zrozumieniem a nie na blachę - gdyby ktoś miał wątpliwości.
A na marginesie i przy okazji dystans i brak napinki zalecam...
Przekaz mojego postu był przede wszystkim taki, że urząd powinien działać "dla i w interesie obywatela" a nie "łupić" go systemowo - ot, taka idealistyczna zachciewajka

Chciałbym mieć w życiu taką "zero-jedynkową" pewność przy jednoczesnym powstrzymywaniu się od chęci krytykowania każdej nawet tylko troszkę odmiennej opinii. No cóż, pewnie mam za sobą trochę bagażu życiowego i doświadczeń, które zaburzają mi taki "teoretyczny" ogląd sprawy, bo przecież wszystko jest jednoznaczne i precyzyjne....

Tak trochę przy okazji i z innej beczki jak tak wszystko jest jednoznaczne i precyzyjne to czemu jak mamy jakieś głośniejsze zdarzenie z bronią to w TV kilku ekspertów i prawników dyskutuje przez kilkadziesiąt minut nad zdarzeniem, które trwało 10-15 sek i rozkminiają dziesiątki scenariuszy. Na koniec i tak ma każdy inne zdanie i odpowiedzi jednoznacznej nie ma??
Powtórzę jeszcze raz - bo mimo że wyboldowałem to się chyba w oczy nie rzuciło PRZEPISY nalezy znać!! ...a w tej części gdzie jest to niejasne albo nieprecyzyjne należy słuchać i przestrzegać zdrowego rozsądku i kierować się rozumem Dodam tylko do tego jeszcze - że przepisy znać! Nalepiej ze zrozumieniem a nie na blachę - gdyby ktoś miał wątpliwości.
A na marginesie i przy okazji dystans i brak napinki zalecam...
Przekaz mojego postu był przede wszystkim taki, że urząd powinien działać "dla i w interesie obywatela" a nie "łupić" go systemowo - ot, taka idealistyczna zachciewajka

- TZ
- Ekspert Wiatrówki
- Reactions:
Potraktuj proszę moje "chrzanienie potłuczonego" na wesoło i żartobliwie. Taki był mój zamysł, serio. Jeżeli cię ubodło - przepraszam, nie miałem takiego zamysłu. Piszącego czasem nie boli, co uszczypnie czytającego, ale od tego mamy komunikację, aby nieporozumienia wyjaśniać.
Co do samej Ubojki, to co napisałem jest prawdą. To o czym ty z kolei piszesz nie ma się jak do Ubojki, albowiem ona sama nie interpretuje przypadków użycia, czy z użyciem broni, bo jest tysiące możliwych sytuacji i możliwych rozwiązań, dlatego w tym obszarze masz spore pole do interpretacji ... czy niestety? Też bym nie powiedział. Sporo zależy pewnie, którą nogą dziś dany prokurator wstał, albo w jakiej kondycji, lub jak doświadczony w tych kwestiach jest tzw. Wysoki Sąd. Nie ma to nic do zapisów Ubojki.
Pozdr,
TZ
Co do samej Ubojki, to co napisałem jest prawdą. To o czym ty z kolei piszesz nie ma się jak do Ubojki, albowiem ona sama nie interpretuje przypadków użycia, czy z użyciem broni, bo jest tysiące możliwych sytuacji i możliwych rozwiązań, dlatego w tym obszarze masz spore pole do interpretacji ... czy niestety? Też bym nie powiedział. Sporo zależy pewnie, którą nogą dziś dany prokurator wstał, albo w jakiej kondycji, lub jak doświadczony w tych kwestiach jest tzw. Wysoki Sąd. Nie ma to nic do zapisów Ubojki.
Pozdr,
TZ
- MeteorFT
- Reactions:
Naprawdę nie ma problemu - też przepraszam i niczego złośliwego nie miałem na myśli.TZ pisze: ↑15 lipca 2024, 14:27 Potraktuj proszę moje "chrzanienie potłuczonego" na wesoło i żartobliwie. Taki był mój zamysł, serio. Jeżeli cię ubodło - przepraszam, nie miałem takiego zamysłu. Piszącego czasem nie boli, co uszczypnie czytającego, ale od tego mamy komunikację, aby nieporozumienia wyjaśniać.
Pozdr,
TZ
Jakoś tak po prostu coraz mniejszą wiarę i zaufanie mam do naszego urzędniczego systemu, ale i nie tylko urzędniczego bo duże firmy powielają z premedytacja ten model "łupienia" własnego obywatela czy własnego klienta.
System prawny jest tak skonstruowany i zawiera takie mnóstwo odnośników do zewnętrznych aktów prawnych że bez dostępu do LEX-a lub podobnie działających platform nie ma najmniejszej szansy aby być na bieżąco z każdą poważniejszą sprawą. Sama UoBiA się na szczęscie często nie zmienia ale akty wykonawcze już całkiem często, do tego dochodzi interpretacja, czasami subiektywna np. LOKu albo PZSSu albo własnie lokalnych WPA.
Mam takie trochę idealistyczne poglądy jak "powinno być" ale mam tez i świadomość, że "real life" wygląda troszkę inaczej.
W każdym razie powodzenia i co do naszej dyskusji - nie ma problemu. Może będzie kiedyś okazja na

-
- Reactions:
Zrobiłem taki oto quiz w oparciu o 200 pytań na egzamin kolekcjonerski - może komuś się przyda.
Aplikacja ma 2 tryby:
-tryb nauki wyświetla po kolei wszystkie pytania z zaznaczoną poprawną odpowiedzią (w okienku na dole można szybko przejść do konkretnego pytania wpisując numer)
-tryb egzaminu losuje 20 pytań z puli i pozwala na zaznaczenie odpowiedzi, symulując egzamin. Po przejściu wszystkich 20 przechodzi do wyników.
Nie jestem zawodowym programistą, ale starałem się żeby było czytelnie. Polecam używać raczej na komputerze niż telefonie z racji większej czytelności na większym ekranie.
link do quizu
Jeśli ktoś znajdzie błąd w odpowiedziach (sprawdzałem odpowiedzi skrupulatnie, ale nigdy nie wiadomo) proszę o wskazanie, a poprawię.
Aplikacja ma 2 tryby:
-tryb nauki wyświetla po kolei wszystkie pytania z zaznaczoną poprawną odpowiedzią (w okienku na dole można szybko przejść do konkretnego pytania wpisując numer)
-tryb egzaminu losuje 20 pytań z puli i pozwala na zaznaczenie odpowiedzi, symulując egzamin. Po przejściu wszystkich 20 przechodzi do wyników.
Nie jestem zawodowym programistą, ale starałem się żeby było czytelnie. Polecam używać raczej na komputerze niż telefonie z racji większej czytelności na większym ekranie.
link do quizu
Jeśli ktoś znajdzie błąd w odpowiedziach (sprawdzałem odpowiedzi skrupulatnie, ale nigdy nie wiadomo) proszę o wskazanie, a poprawię.
- lokomocja23
- Reactions:
- Tematy: 4
@claw99
Moim zdaniem ... ZNAKOMITA ROBOTA.
Wszystko czytelne, bez zbędnych wodotrysków, na zielonym pastelowym tle (co moim zdaniem, bardzo dobrze wpływa na czytelność)
Jeśli mógłbym coś zasugerować, to zmieniłbym w trybie nauki pasek z prawidłową odpowiedzią na również zielony, tyle że bardziej jaskrawy + wyrównać do lewej (jak reszta) prawidłową odpowiedź, albo ... kolor paska zostawić taki jak jest, natomiast tekst na nim zmienić na pogrubiony i zielony jaskrawy.
Moim zdaniem ... ZNAKOMITA ROBOTA.
Wszystko czytelne, bez zbędnych wodotrysków, na zielonym pastelowym tle (co moim zdaniem, bardzo dobrze wpływa na czytelność)
Jeśli mógłbym coś zasugerować, to zmieniłbym w trybie nauki pasek z prawidłową odpowiedzią na również zielony, tyle że bardziej jaskrawy + wyrównać do lewej (jak reszta) prawidłową odpowiedź, albo ... kolor paska zostawić taki jak jest, natomiast tekst na nim zmienić na pogrubiony i zielony jaskrawy.
- lokomocja23
- Reactions:
- Tematy: 4
@TadekWielki2
Popraw linki ___ strzelasz.pl i pistolet.org
Natomiast co do ... kota który umarł w butach, to jak widzisz na moim awatarze ... mój nie ma butów ... co by nie umarł
Popraw linki ___ strzelasz.pl i pistolet.org
Natomiast co do ... kota który umarł w butach, to jak widzisz na moim awatarze ... mój nie ma butów ... co by nie umarł

-
- Reactions:
- Tematy: 6
claw99 pisze: ↑29 kwietnia 2025, 19:20 Zrobiłem taki oto quiz w oparciu o 200 pytań na egzamin kolekcjonerski - może komuś się przyda.
Aplikacja ma 2 tryby:
link do quizu
W pytaniu nr. 2, jest error.
Bez względu na wybraną odpowiedź, jest zaznaczona jako błędna.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
HW50S, Gamo Compact, Łucznik wz. 70
Jak masz mi coś do powiedzenia w temacie, proszę nie pisz na PW.
Napisz post, podziel się wiedzą ze wszystkimi.
HW50S, Gamo Compact, Łucznik wz. 70
Jak masz mi coś do powiedzenia w temacie, proszę nie pisz na PW.
Napisz post, podziel się wiedzą ze wszystkimi.