Zwracam jednak szczególną uwagę na rubrykę: "Gwałty", oraz kolumnę "pies, lub inne zwierze"

Pozdr,
TZ
|
Pożegnanie z bronią CP?Moderator: Moderatorzy CP
Re: Pożegnanie z bronią CP?Umknęły wam dwa ciekawe przemilczenia z podawanej za rok 2021 statystyki. Po pierwsze: ile w tej broni palnej było CP? oraz ile było broni współczesnej, na którą wydano pozwolenia? To po pierwsze.
Zwracam jednak szczególną uwagę na rubrykę: "Gwałty", oraz kolumnę "pies, lub inne zwierze" ![]() ![]() Pozdr, TZ Wiatr & Nitro
Re: Pożegnanie z bronią CP?Nie ma statystyki ile jest broni CP w Polsce.
PSSK Do broni
SSK Olimp trochę nieprzypominającej broni wojskowej WBP, trochę wiatru, CP i BB
Re: Pożegnanie z bronią CP?Dokładnie Panie kolego TZ nie było prowadzone statystyki pod CP bo według opinii swego czasu KGP był to bardzo marginalny temat.
Co do psa to był jak widać przypadek nawet 2 ,i tu wrogowie CP mogą jeden wykorzystać do ataku na posiadanie tej broni : pies morderca wabił sie Colt ![]() Ogólnie od początku wątek jest tego typu : PRAWDA ZOSTAŁA USTALONA I ŻADNE FAKTY TEGO NIE ZMIENIĄ Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Walther LG+ Falcon 1-10x24 -*-FWB-150-*
"ten kto zajął ostatnie miejsce zawsze jest lepszy od tego, który nie brał udziału" GraySaint
Re: Pożegnanie z bronią CP?Aby nie było .... nie jestem za tym, aby folgować i rozdawać broń CP. Niemniej trudno nie oprzeć się wrażeniu, że statystycznie
Polacy jakimiś idiotami nie są i "dzikiego zachodu" u nas jakoś nie uświadczysz. Czy rejestracja byłaby odpowiednim "płotem"? Wątpię, ale w zamian nakaz przed zakupem przeczytania ze zrozumieniem ubojki, bez praktycznego i tego testowania na punkty, czy skupienie ... to już bardziej do mnie przemawia nawet jak mogliby popełnić i 4 błędy na 20 a nie 2. Ale to już chyba too late ... podejrzewam, że w narodzie broni CP jest dużo dużo ponad WPB. Wystarczy wejść w Yt i popatrzec na zuchów strzelających za stodołami. Fakt wygląda, że bezpiecznie i coś tam pod kopułami myślą, bo pustki wokoło, niemniej koszerne po naszemu to nie jest. Ilu jest takich? Wielu. A ilu konkretnie? A ch ... to wie niestety. Pozdr, TZ Wiatr & Nitro
Re: Pożegnanie z bronią CP?Jak mnie to ktoś w domu szmatką w solance/sodzie i jakiś tam roztworach a'la Perfekcyjna Pani Domu namoczonych przetrze, to nie zardzewieje jak Polonez, 5 minut po opuszczeniu Polmozbytu ![]() .177, .22, .223, 7.62×25, 7.62x39, 7,62×51, 7,62x63, .32ACP, 9x18, 9x19, .44, 12/70, i.... była statyka jest IPSC
![]()
Re: Pożegnanie z bronią CP?TZ można dyskusję rozszerzyć o inną kwestię
https://www.pap.pl/aktualnosci/52-latek ... od-blokiem Informacji o użyciu wiatrówek przez nietrzeźwych lub niestabilnych psychicznie właścicieli/użytkowników było w poprzednich latach wiele. Co prawda z wiatrówki zabić trudno, ale już ciężkie uszkodzenia ciała (uszkodzenie oka) są możliwe. Wniosek jest prosty: egzaminy, badania, pozwolenia aby wyeliminować "patologię" która chce mieć przedmioty dla elity. No chyba, że chce postrzelać na strzelnicy z broni obiektowej, to nic nie potrzebuje (oprócz pln-ów) albo trzeba bronić Ojczyzny https://www.rmf24.pl/raporty/raport-woj ... rp_state=1 a to wtedy wystarczą dwie ręce, dwie nogi i głowa, niekaralność - a po co to komu? Będziemy się dzielić na CP, nitro, wiatrówkowców czy inaczej np. sportowcy, myśliwi, kolekcjonerzy to nam po kolei zabiorą nasze zabawki. PSSK Do broni
SSK Olimp trochę nieprzypominającej broni wojskowej WBP, trochę wiatru, CP i BB
Re: Pożegnanie z bronią CP?Jak CP będzie na pozwolenia. Patologia użyje noża, kałacha kupionego od Ukraińca albo innej dzidy. Ograniczenia dotkną najbardziej hobbystów i innych normalnych czarnoprochowców.
Swoją drogą, dziwi mnie ilość zwolenników ograniczenia dostępu do broni na forum o broni, z założenia dla entuzjastów broni wszelakiej ![]() Zakazy działają tylko na tych normalnych, praworządnych posiadaczy.
Re: Pożegnanie z bronią CP?Bo może zdajemy sobie sprawę z tego co to jest broń palna i do czego służy w założeniu ? Bo może jesteśmy świadomi zagrożeń jakie niesie za sobą... szczególnie jak media pokazują co można niż zrobić (CP) i jak potrafi być skuteczna ? Nie, nie jesteśmy jak pewna fundacja która dla korzyści finansowych idzie w skrajność z dostępem do broni. - Co to ma być ? Facet z damską torebką ? Nie chcemy tutaj deprawacji ..
- Chłopaki, ale ja ją wyrwałem staruszce za rogiem ! - A, to przepraszamy. Uszanownako kolego.
Re: Pożegnanie z bronią CP?Dziś media opisały przypadek podpalenia przez 33- latka wejściowych drzwi do mieszkania, w którym przebywała jego żona. a wcześniej dokonał napadu rabunkowego z bronią hukowa i zabrał 2 000 zł. Czekam teraz na panikę w postaci :zabiorą hukowe do 6mmm lun zakażą używania zapałek, albo przeprowadzić egzamin na hukowe k.. gdzie my żyjemy?
Twierdzą nam będzie każdy próg.
Re: Pożegnanie z bronią CP?Prawdziwi hobbyści czy pasjonaci wyrobią pozwolenia czy też zarejestrują broń jeżeli będzie to wymagane. Natomiast cwaniaczki którzy kupili CP tylko dla posiadania "klamki" bez pozwolenia jeżeli nie będą chcieli zalegalizować broni to nawet nie postrzelają na strzelnicy. Przy przynajmniej rejestrowanej broni policja będzie miała możliwość sprawdzenia czego się spodziewać podczas interwencji. Jeżeli będą wymagane badania lekarskie to przynajmniej część debili będzie musiała używać pałki czy noża podczas przestępstw... Na pewno część będzie ukrywała posiadanie ale z groźbą kary do 8 lat... Kto dodatkowo będzie "mielił" proch to będzie podlegał jak za wytwarzanie materiałów wybuchowych. Wtedy się nazbiera na kilkanaście lat "kicia"... I wbrew pozorom większość się decyduje zalegalizować lub oddać do depozytu...
Re: Pożegnanie z bronią CP?Dokładnie. Rejestracja w niczym nie przeszkadza uczciwym ludziom, jednocześnie wprowadzając "zaporę mentalną" - "bo policja będzie wiedzieć" dla cwaniaków.
Jeżeli wprowadzenie rejestracji ma ograniczyć dostęp do broni dla ludzi żyjących w świecie równoległym, to jestem jak najbardziej za. Uważam, że jest to nie tylko w interesie społeczeństwa ale samych zainteresowanych. Na strzelnicy często słyszę o tym, jak mając broń czarno-prochową jest się poza wszelkim systemem. Gdy pytam: > "a jakim systemem" to słyszę > "no chyba wiesz?" A ja naprawdę nie wiem jakim? Poza systemem można być: - wytwarzając energię we własnym zakresie, - mając własne złote i srebrne monety, - lecząc się samemu nazbieranymi ziółkami, - wytwarzając we własnym zakresie żywność, - słowem: nie wchodząc w interakcje społeczne. Jak na razie jest to jedyny argument przeciwników rejestracji. Jednocześnie jestem głęboko przekonany, że wprowadzona zmiana/ograniczenie nie odbiorą żadnemu z pasjonatów broni. .177, .22, .223, 7.62×25, 7.62x39, 7,62×51, 7,62x63, .32ACP, 9x18, 9x19, .44, 12/70, i.... była statyka jest IPSC
![]()
Re: Pożegnanie z bronią CP?Przeszedłem cała procedurę związaną z bronią jak chyba każdy z nas na forum. Jakoś nie czuję się przez to jakiś "uciemiężony" przez system. - Co to ma być ? Facet z damską torebką ? Nie chcemy tutaj deprawacji ..
- Chłopaki, ale ja ją wyrwałem staruszce za rogiem ! - A, to przepraszamy. Uszanownako kolego.
Re: Pożegnanie z bronią CP?A te dane to skąd że większość zalegalizuje- sam wymyśliłeś? W Czechach w latach 90tych rewolwery CP przez kilka lat również były bez zezwoleń, po kilku latach postanowiono to zmienić ( z tego co wiem nie było jakichś zauważalnych przestępstw z tej broni ale i tak postanowiono wprowadzić reglamentację) Wprowadzono rejestrację i ocenia się że 70% tej broni nie została tam zarejestrowana. To były lata 90te kiedy media kreśliły optymistyczną wizję tzw. "końca historii". Dużo się zmieniło od tamtych czasów na gorsze i coraz więcej ludzi z obawą patrzy w przyszłość. Mamy jeszcze przykład amnestii dla nielegalnych posiadaczy broni w Polsce ogłoszony przy okazji nowelizacji w 1999 rokiem również z mizernym skutkiem. Tak więc nie - zdecydowana większość ludzi tej broni nie zarejestruje, będzie sukces jeśli zarejestruje się 10% tej broni. Reszta tej broni na zawsze tu pozostanie wśród społeczeństwa a jest jej co najmniej kilkaset tysięcy. Tak o to legalnych posiadaczy bez żadnych skłonności przestępczych wyrzuci się poza nawias z powodu histerii rozpętanej na wskutek pojedyńczych wypadków. Ci co przekuli swe miecze na lemiesze orzą dla tych którzy tego nie zrobili
Re: Pożegnanie z bronią CP?Przeczytaj mój wpis jeszcze raz, ale tym razem ze zrozumieniem. Twierdzą nam będzie każdy próg.
|
|