Meandry obrony koniecznej wg. prawników

Moderator: Moderatorzy WBP

Awatar użytkownika
Zyzio2klamki
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 4
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Meandry obrony koniecznej wg. prawników

Post autor: Zyzio2klamki »

He, he, jeden zamieści wykres do 2024 a drugi za 2025 gdzie nastąpił znaczny spadek zaufania. Statystyka to piękne narzędzia manipulacji.
Spór powstaje tylko dzięki pysze,
a mądrość jest przy tych, co przyjmują radę.
Ks. Przysłów 13:10
Fokat
Reactions:
Tematy: 14

Post autor: Fokat »

Za 2026 jeszcze nie ma, chyba że już masz taki wynik. Podałem najbardziej aktualny.
Dla mnie to jest punkt odniesienia, dla innych może być wynik z dwudziestolecia miedzywojennego.
Awatar użytkownika
Artkor
Reactions:
Tematy: 26

Post autor: Artkor »

Pomału zaczynam rozumieć:
Policja ma niskie zaufanie społeczne więc w razie jakiejś draki nie będę do nich dzwonił bo większość ankietowanych twierdzi że to i tak nie ma sensu... no ma to sens.
.177 .22LR .32S&W .38Spec .357Mag 12/76 .45ACP 9x19 7.62x39 .223REM
Asbiest
Reactions:
Tematy: 1

Post autor: Asbiest »

Wziąłeś może pod uwagę szukanie odpowiedzi dlaczego nie cieszy się zaufaniem? Co tu dużo mówić, jest problem. Sondaże to tylko swego rodzaju miarka. Może mam jakieś chore wyobrażenie, ale czy świat, w którym można wyjść spokojnie na spacer, np. bez agresywnych meneli (bo skuteczne służby ich uspokoiły już dawno) jest aż tak utopijny? Wtedy sprawa obrony całkiem by była prosta, nie ma zagrożeń, jest super.

Kiedy mija te 2 miesiące aresztu dla Borysa? Bez wątpienia ciekawa decyzja sądu po tym czasie nastąpi.
Azbest 3 Twierdze
Awatar użytkownika
teku
Reactions:
Tematy: 20
Kontakt:

Post autor: teku »

Artkor pisze: 03 maja 2026, 14:32 Pomału zaczynam rozumieć:
Policja ma niskie zaufanie społeczne więc w razie jakiejś draki nie będę do nich dzwonił bo większość ankietowanych twierdzi że to i tak nie ma sensu... no ma to sens.
To może być to.
Masz może ankietę straży pożarnej? Bo chyba widzę dym i nie wiem czy jest sens dzwonić. 🤣
.177, .22, .223, .25, 7.62×25, 7.62x39, 7,62×51, 7,62x63, .32ACP, 9x18, 9x19, .44, 12/70, i.... była statyka jest IPSC :)
Awatar użytkownika
Artkor
Reactions:

Asbiest pisze: 03 maja 2026, 14:52 Wziąłeś może pod uwagę szukanie odpowiedzi dlaczego nie cieszy się zaufaniem? Co tu dużo mówić, jest problem. Sondaże to tylko swego rodzaju miarka. Może mam jakieś chore wyobrażenie, ale czy świat, w którym można wyjść spokojnie na spacer, np. bez agresywnych meneli (bo skuteczne służby ich uspokoiły już dawno) jest aż tak utopijny? Wtedy sprawa obrony całkiem by była prosta, nie ma zagrożeń, jest super.

Kiedy mija te 2 miesiące aresztu dla Borysa? Bez wątpienia ciekawa decyzja sądu po tym czasie nastąpi.
Nie, nie obchodzą mnie sondaże, uważam też że żyjemy w bardzo spokojnym i bezpiecznym kraju.

Borysa prywatnie to mi nawet szkoda bo według mnie to ofiara kursów od obrony koniecznej które w połączeniu z jego tchórzostwem stworzyły osiedlowego rambo. Zdecydowanie jestem za tym żeby został naprawdę przykładnie ukarany aby wyleczyć zapędy innych "czyścicieli miasta" i innych nadludzi pokroju naszego trzyliterowego kolegi którzy chcieliby zabrać prawo do życia wszelkim nizinom społecznym.
Awatar użytkownika
teku
Reactions:
Kontakt:

@Artkor podzielam Twoje zdanie.
Przykro mi i żal mi rodzin ich obu oraz samego Borysa.
Chciałbym wiedzieć w jakich kursach brał udział?
Tematykę tych "kursów" łącznie z "rusznikarskim" znam i wiem ile to jest warte....
.177, .22, .223, .25, 7.62×25, 7.62x39, 7,62×51, 7,62x63, .32ACP, 9x18, 9x19, .44, 12/70, i.... była statyka jest IPSC :)
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:
Tematy: 120

Post autor: bezduszny »

teku pisze: 03 maja 2026, 15:36 Chciałbym wiedzieć w jakich kursach brał udział?
Zapytaj raczej "dlaczego przestał być wojskowym" w takim młodym wieku....

Kiedy Bóg powiedział "Niech stanie się światłość", Chuck Norris dodał "Powiedz proszę..."
Księgą Rodzaju (Rdz 1,3)
Asbiest
Reactions:

Tchórzostwo? Bez dostępu do ekspertyz biegłych, szerokiego materiału zebranego trudno jest podjąć właściwy osąd w sprawie. Mam inny obraz sytuacji. Trzech agresywnych, pod wpływem, z narzędziem. Nie wiem co uznałbyś za akt odwagi, ale ja bym pomyślał, że mnie mogą zatłuc w momencie ataku i w mojej ocenie to był zamach na życie.

Żyjemy na szczęście we w miarę bezpiecznym kraju. Gdyby był bardzo bezpieczny, w ogóle nie dochodziłoby do problemów z wybrykami patusów, bo to są stałe miejsca, stałe twarze, wiedzą kogo zawinąć.
Azbest 3 Twierdze
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:
Tematy: 120

Post autor: bezduszny »

Asbiest pisze: 03 maja 2026, 17:09 Nie wiem co uznałbyś za akt odwagi, ale ja bym pomyślał, że mnie mogą zatłuc w momencie ataku i w mojej ocenie to był zamach na życie.
Taa...
szczególnie szukasz ich, a jak znajdziesz to stoisz kilka metrów od nich, długo się z nimi kłócisz... aż mieszkańcy zaczynają nagrywać zajście a do tego masz AR15.
Mnie przekonałeś.

Kiedy Bóg powiedział "Niech stanie się światłość", Chuck Norris dodał "Powiedz proszę..."
Księgą Rodzaju (Rdz 1,3)
Awatar użytkownika
Artkor
Reactions:

...do tego nie masz połamanych nóg, pod opieką niemowlęcia a za plecami ściany więc możesz po prostu odejść - i to byłby akt odwagi, schować dumę w kieszeń i pomyśleć o swojej rodzinie.
Awatar użytkownika
teku
Reactions:
Kontakt:

Kolega @bezduszny ma rację, a Ty zabrnąłeś w mocne przekroczenie obrony koniecznej.
Obrona konieczna nie polega na pomyśleniu, że ktoś może mi lub komus zrobić krzywdę.
To musi być realny, nagły i bezprawny zamach na czyjeś życie lub inne dobro chronione prawem.
Przy kilku napastnikach uzbrojonych w jakieś narzędzia trzeba szybko uzyskać przewagę.
Jednak mając tak jak Borys do dyspozycji karabinek to właściwie strona atakująca jest bez szans.
Gwałtowność zdarzenia które przy 3 napastnikach może zamknąć się w czasie poniżej 2 sekund, na pewno będzie miała dramatyczny dla atakujących przebieg.
Asbiest
Reactions:

Tym bardziej z niecierpliwością czekam na orzeczenie sądu, który ma dostęp do wszystkich zebranych danych. Z kanapy wszystkim nam się dobrze analizuje. To, że napastnik nie ma świadomości braku szans nie przerzuca odpowiedzialności za napaść, jedynie czyni ją nieudolną.
Azbest 3 Twierdze
Awatar użytkownika
teku
Reactions:
Kontakt:

Nieudolna była obrona.
Wszystko w życiu ma swoją cenę, Borys za "wyjaśnienie" osiedlowego chuligana w tej chwili płaci 2 miesiącami aresztu i sporymi nerwami oraz zabiciem człowieka.
Gdzie tu sens i logika?
To był akt tchórzostwa a nie odwagi.
Jaka będzie końcowa cena? Na pewno wyrzuty sumienia za zabicie, możliwe też, że wiele lat za kratami.
Ciekawi mnie czy Ci wszyscy "spece" od szkoleń będą omawiać ten przypadek? Wątpię...
Fokat
Reactions:
Tematy: 14

Post autor: Fokat »

Artkor pisze: 03 maja 2026, 14:32 Pomału zaczynam rozumieć:
Nie kwestionuje dzwonienia na Policję w razie problemów, tylko zakwestionowałem tezę, że w Policji jest zarąbiście.
Powiem więcej, tak dramatyczny spadek zaufania w tak krótkim czasie, mówi o skali porblemów zamiatanych pod dywan.
Gdyby Policja realizowala swoje ustawowe obowiązki, do sytuacji w Bystrzycy prawdopodobnie by nie doszło.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prawo i broń - WBP”