pistolet 0.22LR Ruger Mark IV Target

Moderator: Moderatorzy WBP

patersson
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 74
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

pistolet 0.22LR Ruger Mark IV Target

Post autor: patersson »

prosze mi powiedziec jesli ktos go ma, czy naprawde warto instalowac w nim ten zestaw spustowy "Tuningowy zespół spustu Volquartse" za 7 stowek? , strzelam tylko rekracyjnie dla przyjemnodci, czy ten zestaw naprawde duzo daje jak płynnosc i lekkosc? Dziekuje za kazda informacje.

Aha, jeszcze jedno, czy magazynki dobrze wspołpracuja czy pozmieniac na innej firmy?
Awatar użytkownika
Precess
Reactions:
Tematy: 49

Re: pistolet 0.22LR Ruger Mark IV Target

Post autor: Precess »

Nie mam tego zestawu, ale do swojego Targeta włożyłem język spustu Tandemkross. Niby tylko regulacja pre-travel i post-travel, ale wyniki lepsze. Po zmianie udało mi się zrobić skupienie, aby serię pięciu strzałów zmieścić w polu "10", co wcześniej mi w ogóle nie wychodziło.
APS
Reactions:
Tematy: 0

Post autor: APS »

Kolega kupił używkę już z takim, czasem strzelam z tego pistoletu. Jest to spust nieprzyzwoicie wręcz dobry.

Edit: Miałem na myśli zestaw Volquartsena, o tym drugim nawet nie słyszałem.
Ostatnio zmieniony 23 czerwca 2025, 16:09 przez APS, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Adrian_
Reactions:
Tematy: 2

Post autor: Adrian_ »

Według mnie Tandemkross w porównaniu do Volquartsena to syf. Mam obydwa i Tandemkross lżejszy od stocka, ale gumowaty bez wyraźnej ściany. Co więcej ma bardzo ostrą strukturę na języku, co może nie każdemu pasować. Volquartsen bym opisał jako idealny 8-)

Co do magazynków to fabryczne działają całkiem dobrze o ile są smarowane. U mnie notorycznie bez względu na amunicję osadzał się smar z pocisków na przedniej ścianie magazynka co powodowało, że nie nadążały podawać. Próbowałem mocniejsze sprężyny (chyba Tandemkross). Poprawiały na jakiś czas, ale po kilku magazynkach problem wracał. Najlepszym rozwiązaniem okazała się kropla oleju w miejscu gdzie ołowiane pociski suną po magazynku.
wkg
Reactions:
Tematy: 9

Post autor: wkg »

Podlączam się pod pytanie.
raiden_pl
Reactions:
Tematy: 16

Post autor: raiden_pl »

Volquartsen - warto, jest dużo lepiej. I w pracy spustu, i w sile potrzebnej do ściągnięcia. U mnie konkretnie z 1,6kg do ~0,85kg (Mark II)

Warto też czasem rozebrać i wyczyścić mechanizm spustu, nie da się go sensownie wyczyścić bez wyjęcia, a gromadzi się tam sporo zła , co potem czuć podczas sciągania języka spustowego.

Obrazek

ps. jakbyś kupował, to wersja z czarnym językiem spustowym jest odrobinę tańsza na ogół
--
KKS Arsenał
Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:
Tematy: 185
Grupa: Moderatorzy globalni

Post autor: TZ »

Odkopując odrobinkę chciałbym skonsultować, czy ktoś z kolegów - właścicieli Rugera Targeta .22 LR MK IV kombinował coś z wargami magazynka utrzymującymi naboje?
Rozchodzi się co co? Mianowicie mam amunicję, gdzie Rugerek jest wszystkożerny, miele setkami bez nawet pojedynczego zacięcia. Ale lata u mnie najlepiej na Eley'u Match Pistol (nie zwykłym Match'u), można pomylić, bo kolor pudełka ten sam.
Na tym co najcelniejsze pojawiają mi się pojedyncze zacięcia i często tego samego sortu - pocisk nie odpalił a wyrzucony po odpięciu maga nosi ślady po iglicy na kryzie i już. Czasem dołożony ponownie na górę, ale przekręcony ze zbiciem na drugą mańkę odpali od razu, czasem nie i wtedy po drugim miąchaniu często wyłazi dziwoląg z pogiętym ołowianym czubkiem.
Coś mi gada, że to może być kwestia pobierania przez powracający zamek następnego naboju z magazynka i coś tam może przytrzymywać ? haczyć? dzięki czemu następuje jakieś spowolnienie z zabraniu naboju z magazynka i w efekcie trochę skancerowane zapakowanie go do komory?
Tak sobie dopowiadam.
Ćwiczył może ktoś taki temat z tym Rugerem? Rozginał/doginał wargi magazynka?
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
Awatar użytkownika
Precess
Reactions:

Oba swoje magazynki rozebrałem i krawędzie/powierzchnie współpracujące spolerowałem drobniutkim papierem. Tyczy się to także szczeliny, w której chodzi guzik donośnika. Lekko zeskrobałem pozostałości po formie na donośniku.

Niektórzy zaokrąglają jeszcze wargi magazynka (na YT są filmiki), ale u mnie pomogło samo tylko wypolerowanie i lekkie kapnięcie CLP.
Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

Ano czyli kombinowałem w dobrą stronę. Serdeczne dzięki za odzew :one:
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
navel
Reactions:

Post autor: navel »

U mnie wszelkie problemy z grymaszeniem podczas podawania różnej ammo ustały jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki po zainstalowaniu 2ch stosunkowo tanich części Volquartsena:
https://volquartsen.com/departments/mag ... er-pistols
https://volquartsen.com/departments/mag ... -and-mk-iv

Pod względem uzysku/poprawy komfortu vs koszt uważam je za najlepsze upgrade'y jakich dokonałem kiedykolwiek :-D
Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

Trudno nie brać waszych uwag pod rozwagę, dzięki bardzo.
Króciak .22 nie jest moją dominującą dyscypliną, raczej z konieczności, ale jak już kupiłem coś za parę złotych a nie 5 cyfrową sumę, to jednak staram się mimo rzadkości treningowej podejść do tematu choć na minimum, ale jednak.
Dzięki,
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
Awatar użytkownika
Precess
Reactions:

Też miałem nic w nim nie dłubać, hi hi... a wjechał zestaw spustu Volquartsen. Mam też język Tandemkross - może je pożenię, bo jest fajny dla oka. No i przyrządy można by wymienić - chociaż i na fabrycznych nie wychodzę z dziewiątki. Ale skoro są dostępne... Tak to jest z zabawkami...

Pozostała galanteria jakoś mnie nie kręci. Te dziwne uszy do przeładowania, kolorowe przyciski magazynka... To już przesada.
wkg
Reactions:
Tematy: 9

Post autor: wkg »

Przyrządy ????????
Wrzuć linka proszę bo ja jakoś nie znalazłem.

Spust Volsquarten oczywiscie robi sporą różnicę.
rokada
Reactions:

Post autor: rokada »

Precess pisze: 06 maja 2026, 19:51 Też miałem nic w nim nie dłubać, hi hi... a wjechał zestaw spustu Volquartsen. Mam też język Tandemkross - może je pożenię, bo jest fajny dla oka. No i przyrządy można by wymienić \
Zapytam całkiem serio: nie lepiej kupić jakiś prawdziwie tarczowy pistolet? Przedież po wymianie tego, tamtego i owego całość przestaje być finansowo mocno różna od zakupu czegoś, co od razu ma wszystko jak trzeba.
Jarowit
Reactions:
Tematy: 4

Post autor: Jarowit »

rokada pisze: 06 maja 2026, 22:44
Precess pisze: 06 maja 2026, 19:51 Też miałem nic w nim nie dłubać, hi hi... a wjechał zestaw spustu Volquartsen. Mam też język Tandemkross - może je pożenię, bo jest fajny dla oka. No i przyrządy można by wymienić \
Zapytam całkiem serio: nie lepiej kupić jakiś prawdziwie tarczowy pistolet? Przedież po wymianie tego, tamtego i owego całość przestaje być finansowo mocno różna od zakupu czegoś, co od razu ma wszystko jak trzeba.
A nie lepiej po prostu nauczyć się strzelać.

Te na dole to cztery przestrzeliny. Strzał po strzale. Oddanych według wszelkich zasad. Oddech naprowadzanie na tarczę itd.
Pistolet fabryczny bez przeróbek, amunicja po 0.5 zł. Dla "ułatwienia" przyrządy ustawiono na "bojowo", czyli w środek tarczy nie pod nią.
Oczywiście strzelane z pistoletu opisywanego w tym wątku.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Broń i amunicja - WBP”