kupilem takiego AK GN , jaka jest wasza opinia
Moderator: Moderatorzy WBP
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 50
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
kupilem takiego AK GN , jaka jest wasza opinia
Dzien dobry,
kupilem tego AK GN z Olimpu,
wiele razy slyszalem ze to jedyny sklep gdzie mozna kupowac w ciemno.
Tylko troche sie znam i balem sie ze kupie pudrowanego trupa, dlatego pytam sie fachowcow.
To oksyda i drewno bukowe, co o nim sadzicie?
Dlaczego on (1963 rok produkcji) jest w takim dobrym stanie?
To jest remont?, skladak?
Dziekuje za wszelkie informacje.
https://olimp-arms.com/bro-samopowtarza ... 963-r.html
ah, bylbym zapomnial, jak go prawidlowo wpisac do ksiazeczki?
Karabinek KBK GN czy karabinek AK GN ?
Dziekuje i pozdrawiam
kupilem tego AK GN z Olimpu,
wiele razy slyszalem ze to jedyny sklep gdzie mozna kupowac w ciemno.
Tylko troche sie znam i balem sie ze kupie pudrowanego trupa, dlatego pytam sie fachowcow.
To oksyda i drewno bukowe, co o nim sadzicie?
Dlaczego on (1963 rok produkcji) jest w takim dobrym stanie?
To jest remont?, skladak?
Dziekuje za wszelkie informacje.
https://olimp-arms.com/bro-samopowtarza ... 963-r.html
ah, bylbym zapomnial, jak go prawidlowo wpisac do ksiazeczki?
Karabinek KBK GN czy karabinek AK GN ?
Dziekuje i pozdrawiam
-
- Reactions:
- Tematy: 5
Re: kupilem takiego AK GN , jaka jest wasza opinia
Po pierwsze KBK to skrót od karabinka, zatem będziesz miał tzw. masło maślane. Lepiej zapisać zgodnie z nomenklaturą MON i prawdą historyczną czyli kbkg wz. 60.
JAC72
-
- Reactions:
- Tematy: 0
Nie wygląda na remont, przynajmniej nie widać oczywistych znaków remontu na zewnątrz: łoże z nabitym numerem powinno być oryginalne (na zamiennikach numeru nie wybijano), oksyda też wydaje się być bez poprawek.
Szpieg ze Stumilowego Lasu.
-
- Reactions:
Pomyśleć, że jak nie tak dawno temu były po 2 koła z hakiem to człowiek omijał jak olszówkę w lesie na grzybach...
Kałaszek wygląda prawilnie, żaden trup...
- duber
- Reactions:
- Tematy: 49
Kiedyś to WPA spisywało nazwę z faktury, teraz to samemu się wpisuje ?
Niedawno znajomi kupili kalasze pod nazwą której nie jestem w stanie powtórzyć aby ominąć przepisy unijne (chyba)
Chyba Ci co je sprowadzali i przerabiali nazwali je po swojemu i w książeczce już tak jest
308,223,22lr,9x19,9x18,12/70,
- biper
- Reactions:
- Tematy: 23
Były może nie po dwa, a bliżej 3k, ale jeszcze parę miesięcy temu te same AKGNy u nich były po 5.5, jak nie 6k, ale jak widać była to już cena przegięta ostro i nie było na nie chętnych. Pytanie czy cena zostanie na tych 4.5k czy pójdzie jeszcze w dół. Rynek "ureguluje".katerhasser pisze: ↑09 czerwca 2024, 02:18 Pomyśleć, że jak nie tak dawno temu były po 2 koła z hakiem to człowiek omijał jak olszówkę w lesie na grzybach...
SKS Ardea || Pomorskie Stowarzyszenie Strzelecko-Kolekcjonerskie "DO BRONI"
-
- Reactions:
Nie słyszałem o takim zdarzeniu w prztypadku Olimp Arms. Sam kupiłem tam parę sztuk i zawsze było bardzo dobrze.
Na zdjęciach wygląda fajnie. Oczywiście ma napis "PL AMW", ale nawet kolekcjonersko to nie jest wielka wada.
To może być remont, ale - sądząc po tym, że nawet ma numerowane łoże - nie musi. Co do tego, na ile jest to składak, to musisz obejrzeć numerowane części. Na zdjęciach widać jedynie numery szkieletu i łoża, trzeba sprawdzić pozostałe.
Tak, jak masz napisane na fakturze.
-
- Reactions:
Ładnie przerobione porządne niezajechane GN-y po niecałe 3k? To chyba dość dawno temu. Albo piszesz o tym, co było sprzedawane jako "kat II" i "kat III" przez inne sklepy (ale tamte egzemplarze wyglądały, delikatnie mówiąc, znacznie inaczej).
To także zależy od tego, ile jeszcze (i w jakim tempie/partiach) wyjdzie z magazynów AMW na nasz rynek.
Trzeba też wziąć pod uwagę kwestie kolekcjonerskie: rzadkość serii/rocznika, brak dodanych oznaczeń (w tym brak "PL AMW"), dokładne sprawdzanie numerowanych części (na przykład zaworu gazowego), sposób kastrowania, stan zamka/korony/tłoka/kurka itp. I tu można spodziewać się znacznej rozpiętości cen.
- duber
- Reactions:
- Tematy: 49
Wystarczy popatrzeć jakie były ceny przed wojną na ukrainie
Jak tylko się zaczęła dzień później x2 w sklepach...tak samo z amo
Jak tylko się zaczęła dzień później x2 w sklepach...tak samo z amo
308,223,22lr,9x19,9x18,12/70,
-
- Reactions:
- Tematy: 1
Mnie dziwi tylko jedno, w komplecie jeden magazynek. No cóż, zapewne pozostałe wyposażenie można kupić oddzielnie a wtedy dociągniemy do 5,5 tys.
-
- Reactions:
- Tematy: 69
Powłoka wygląda na oryginalną, ale też nie wygląda na zużytą co też jest zastanawiające.
Obecnie przy remontach stosują powłokę fosforanowania w miejsce wcześniejszego parkeryzowania/fosfatowania i wygląda to podobnie jak na Berylach, które widziałem po zastosowaniu tej pierwszej powłoki po remoncie.
Jak będę miał okazję to zapytam czy zwracają uwagę na numerowane elementy łoża etc. przy remoncie karabinków czy składają jak leci.
@rokada w tym wątku wrzucił zdjęcie Beryla, który teoretycznie mógł być fosforanowany (ale co do tego pewności nie mam):
viewtopic.php?p=2069045#p2069045
Beryle, które widziałem dość świeżo po fosforanowaniu (jeszcze czekające na odbiór z remontu) przypominały wyglądem bardziej oksydę niż to co jest pokazane na zdjęciu @rokada, ale to może być kwestia zakonserwowania, oświetlenia itd.
Co ciekawe jest to egzemplarz z nabitym "PL AMW", a te są dodawane dopiero od 2019 czy 2020 roku jak dobrze pamiętam (chociaż tutaj mogę się mylić), a dodatkowo wygląda na nieco pogrubione (jakby poprawione), ale w sumie nawet na tym forum w wątku o latach produkcji można spotkać co najmniej dwa zdjęcia tego napisu - jeden jest cieńszy niż drugi - może to kwestia oświetlenia, aparatu lub różnych maszyn i ich ustawień.
Kolejna rzecz to sprawdziłem swoje wykazy i nie jest to karabinek, który znajduje się na wykazie z wojska - może to egzemplarz z SG czy innej służby?
Następna rzecz, która mnie zastanawia to brak charakterystycznej "rysy" przy łączniku rury gazowej:
- foto ze strony:

- foto z sieci:

Z kolei zdjęcia nakładki rury gazowej wskazują na sklejkę:
- widać różnicę przy zestawieniu razem z łożem:

- od góry nie wygląda to lepiej:

Obecnie przy remontach stosują powłokę fosforanowania w miejsce wcześniejszego parkeryzowania/fosfatowania i wygląda to podobnie jak na Berylach, które widziałem po zastosowaniu tej pierwszej powłoki po remoncie.
Jak będę miał okazję to zapytam czy zwracają uwagę na numerowane elementy łoża etc. przy remoncie karabinków czy składają jak leci.
@rokada w tym wątku wrzucił zdjęcie Beryla, który teoretycznie mógł być fosforanowany (ale co do tego pewności nie mam):
viewtopic.php?p=2069045#p2069045
Beryle, które widziałem dość świeżo po fosforanowaniu (jeszcze czekające na odbiór z remontu) przypominały wyglądem bardziej oksydę niż to co jest pokazane na zdjęciu @rokada, ale to może być kwestia zakonserwowania, oświetlenia itd.
Co ciekawe jest to egzemplarz z nabitym "PL AMW", a te są dodawane dopiero od 2019 czy 2020 roku jak dobrze pamiętam (chociaż tutaj mogę się mylić), a dodatkowo wygląda na nieco pogrubione (jakby poprawione), ale w sumie nawet na tym forum w wątku o latach produkcji można spotkać co najmniej dwa zdjęcia tego napisu - jeden jest cieńszy niż drugi - może to kwestia oświetlenia, aparatu lub różnych maszyn i ich ustawień.
Kolejna rzecz to sprawdziłem swoje wykazy i nie jest to karabinek, który znajduje się na wykazie z wojska - może to egzemplarz z SG czy innej służby?
Następna rzecz, która mnie zastanawia to brak charakterystycznej "rysy" przy łączniku rury gazowej:
- foto ze strony:

- foto z sieci:

Z kolei zdjęcia nakładki rury gazowej wskazują na sklejkę:
- widać różnicę przy zestawieniu razem z łożem:

- od góry nie wygląda to lepiej:

-
- Reactions:
- Tematy: 1
No ciekawe. Ja wczoraj zamówiłem tego https://wunderwaffe.pl/pl/shop/akm-rado ... x39~p83789.
Zobaczymy co przyjedzie ? Pierwszy raz biorę od Leśnego ponoć wymienione tłoki. I wybrał z 1000 250 szuk. Tak niby pisał na telegramie. Cena dobra. Jestem ciekawy.
Zobaczymy co przyjedzie ? Pierwszy raz biorę od Leśnego ponoć wymienione tłoki. I wybrał z 1000 250 szuk. Tak niby pisał na telegramie. Cena dobra. Jestem ciekawy.
KSS Patron i parę sztuk broni z kalibrami do wyboru 

- muczacz
- Reactions:
- Tematy: 18
ależ te Kałachy podrożały
,jutro będę u Leśnego zobaczymy co tam ma na stanie 

Bób , Honor , Dziczyzna
- variag
- Reactions:
- Tematy: 197
- Kontakt:
Oksyda może i wygląda na oryginalną, ale u znajomego rusznikarza widziałem kilka "gieenów" w stosownej kąpieli chemicznej które szły później na handel.
Zapewne jako te "magazynowe".
Drewno: kolba-łoże-nakładka jednak nie wyglądają na "funkiej-nówkę"
To chyba jest tak jak z dziesięć lat temu z samochodami, nikt takiego z przebiegiem powyżej 190 tyś by nie kupił
Zapewne jako te "magazynowe".
Drewno: kolba-łoże-nakładka jednak nie wyglądają na "funkiej-nówkę"

To chyba jest tak jak z dziesięć lat temu z samochodami, nikt takiego z przebiegiem powyżej 190 tyś by nie kupił

Zbyt często pragnienie tego czego nie mamy
nie pozwala nam się cieszyć tym co posiadamy.
nie pozwala nam się cieszyć tym co posiadamy.
-
- Reactions:
Mnie to raczej nie dziwi.
Pełen komplet (czyli także noszak z pełnym wyposażeniem w stanie odpowiadającym stanowi broni) miałby naprawdę sporą cenę i - moim zdaniem - dużo trudniej byłoby coś takiego sprzedać (choćby dlatego, że jeśli ktoś jest aż tak nastawiony kolekcjonersko, to obecność "PL AMW" pewnie będzie robiła różnicę). Poza tym zwykle bywa tak, suma ceny części zestawu, sprzedawanych oddzielnie, jest większa od ceny zestawu, więc biznesowo może się po prostu nie opłacać sprzedawanie całego kompletu razem.
Nie mówiąc już o tym, że to pozostałe wyposażenie mogło nie być sprzedawane razem z bronią.
Obawiam się, że noszak (wraz z zawartością) w takim stanie, w jakim wydaje się być ten karabinek, może kosztować więcej niż 1k. Zwłaszcza, jesli będzie się chciało mieć celownik taki, jaki zapewne był w fabrycznym komplecie, czyli nie CN-70, ale wcześniejszy).