W benchrestowej społeczności urodził się nam taki pomysł, więc zobaczmy co z tego wyjdzie
### [2026] Puchar Polski Air Bechrest 25/50M ###
I. 19 kwietnia, Głogówek (niedziela) - rozpoczęcie Pucharu AB26
II. 17 maja, Rybnik (niedziela)
III. 30 maja, Kęty u Kacpra (zawody dwudniowe, dzień pierwszy - sobota)
IV. 31 maja, Kęty u Kacpra (zawody dwudniowe, dzień drugi - niedziela) V. 13 czerwiec, Mistrzostwa Polski w Głogówku (zawody dwudniowe, dzień pierwszy - sobota)
VI. 14 czerwiec, Mistrzostwa Polski w Głogówku (zawody dwudniowe, dzień drugi - niedziela)
VII. 20 września, Rybnik (niedziela)
VIII. 10 października, Kęty u Kacpra (sobota) - zakończenie Pucharu AB26
- liczone 4 z 8 najlepszych startów,
- punktacja każdej z 8 eliminacji (100-80-60-50-45-40-36...itd): KLIK
A. Remis punktów oraz X'ów w obrębie danych zawodów: rozstrzyga First Miss (FM)
B. Remis w generalce na podium:
1. Zwycięża osoba mająca więcej I miejsc (zwycięstw),
2. Jeśli nadal brak rozstrzygnięcia, to zwycięża osoba mająca więcej II miejsc,
3. Jeśli nadal brak rozstrzygnięcia, to zwycięża osoba mająca więcej III miejsc,
4. Jeśli nadal brak rozstrzygnięcia, to zwycięża osoba mająca lepszy sumaryczny wynik z liczonych startów (wyniki tarcz), np. 1985/62x >>> 1981/55x.
Dla najlepszych 3 miejsc w obrębie obu dystansów przewiduje się pamiątkowe puchary.
Zapraszamy!
Ostatnio zmieniony 31 maja 2026, 18:16 przez jarni8, łącznie zmieniany 7 razy.
Waltheyr LG400 Competition + Falcon Endura S10i+ 1-10x24 | Weaver T36 36x40 AO
Weihrauch HW 95 Lux + [loading...] Małopolski Klub Strzelecki Dragon LOK
No i mamy to. Generalka z Pucharu po 1 z 8 eliminacji jest już przypięta do pierwszego postu (i tam też będzie na bieżąco aktualizowana). Gratulacje dla Tomka Torki, który dziś zaszalał i zaktualizował rekord wszechczasów na 25m strzelając 500/34x. Również i na 50m nie miał sobie równych, w związku z czym rozbił bank i na obu dystansach skasował po 100 pkt do generalki
Mała adnotacja, bo jeszcze jednej rzeczy nie rozpatrzyłem:
Na 25m Trzoska Jerzy oraz Henryk Kozioł uzyskali identyczny wynik (496/25X) zajmując odpowiednio 9 miejsce (29 pkt) oraz 10 miejsce (26pkt). Ponieważ remisów po za podium zwykło się nie rozpatrywać (FM), jako organizator tego przedsięwzięcia rozwiązuję sprawę następująco:
W przypadkach jak powyższy obaj zawodnicy uzyskują średnią punktów z obu miejsc, zaokrągloną w górę do pełnej liczby. W tym wypadku: 29+26 = 55. To podzieliwszy na 2 mamy 27.5, co po zaokrągleniu daje po 28 pkt dla obu zawodników. Takie PKT zostały też wpisane do generalki. Zasada będzie uniwersalna i analogicznie stosowana także w przypadku remisów więcej niż 2 osób po za podium (jeśli taki przypadek kiedykolwiek zaistnieje). Niuans, ale niech to będzie ustalone od razu.
To tyle. Do zobaczenia w Rybniku!
I gitara
Ja natomiast chciałem powiedzieć że Tomasz T vel T-REX jest tak nienasycony że szkoda gadać
Zabrał tą 400, miał tylko potwierdzić że jakoś działa
No ale nie, musiał wszystkim dokopać
Dziękuję Tomaszu
Ciao
Jest super wszystko jasne i policzone i przedstawione, tylko w pierwszym wpisie trzeba zmienić, bo 10 października to sobota - zmienić (nidziela) na (sobota) - data 10 października jest dobra.
Przy tej punktacji która wymyślił Jarek to faktycznie są duże skoki punktowe
Albo jesteś na szczycie albo się nie liczysz
Nie jest łatwo i w sumie dobrze
Tym bardziej osoba która to wygra będzie miała dużą radochę
No w praktyce trzeba wygrywać albo być na pudle. Mi się system podoba, zawsze to coś nowego względem znanych "skuteczność do zwycięzcy" lub zwykłego dodawania wyników. Każde zawody ważne i nie ważne czy cisza i 0 km/h wiatru czy też huragan, zawsze punkty można przywieźć. Mamy juz 21 osób na 25m, miło widzieć taką frekwencję
Generalka zaktualizowana i mamy już 4/8 za sobą. Następne MP!
Pozornie mam spoko wynik, ale wynikający głównie z frekwencji (obecnie tylko ja i Łukasz z 4/4) Cos czuję, że przyczajone tygrysy ruszą w Głogówku do ataku
Tomek już dwie setki na 50m
Ostatnio zmieniony 31 maja 2026, 18:54 przez jarni8, łącznie zmieniany 1 raz.